Annons

Mer utrymme efter påsk?

Om allt går som tänkt kan Rydsgårdsskolan få lite mer utrymme redan efter påsk. Byggnadskontoret har nu gett dispens från kravet att handikappanpassa lokalerna i den före detta folktandvården, som ligger vägg i vägg med skolan.
Skurup • Publicerad 4 mars 2004
Alexandra Ahl hoppar rep på Rydsgårdskolan. I bakgrunden folktandvårdens gamla lokaler. BILD: THORSTEN PERSSON
Alexandra Ahl hoppar rep på Rydsgårdskolan. I bakgrunden folktandvårdens gamla lokaler. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Senast år 2006 är det meningen att folktandvårdens lokaler ska byggas om ordentligt för att klara alla krav som ställs på en ny skolbyggnad. Men redan innan dess kommer troligen ett par rum att användas för specialundervisningen, som i dag trängs i ett litet utrymme mellan två kapphallar. BILD: THORSTEN PERSSON -Eftersom man har lovat att lokalerna ska göras i ordning på sikt, så har vi gått med på att tulla på kraven om tillgänglighet under en övergångstid, säger 1:e byggnadsinspektör Bertil Lager. De nya lokalerna måste även godkännas ur miljö- och räddningssynpunkt. Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer bland annat att granska ventilationen och från räddningstjänstens sida kräver man att det finns utrymningsvägar från byggnaden. På Rydsgårdsskolan välkomnar personal och föräldrar beskedet om att lokalfrågan nu börjar ljusna. Specialläraren Ann-Christine Friis undervisar sedan flera år sina elever i ett litet rum, som egentligen bara är en avbalkning mellan två kapphallar. -Här finns ingen ljudisolering, och eftersom barnen har olika middagstider är det ganska ofta bullrigt här, förklarar hon. -Så nu hoppas vi verkligen på en lösning. Göran Karlsson är både pappa och personal på Rydsgårdsskolan och han är mycket glad över det engagemang som både byalaget och föräldraföreningen visat. Han hoppas att ombyggnaden av den gamla folktandvården kan tidigareläggas och genomföras före 2006. -Till skillnad från många andra skolor så ökar antalet barn här hela tiden. Vi har en stor inflyttning av unga familjer till Rydsgårdsområdet, säger han. Personalen skulle vilja göra om den före detta folktandvården till skapande ateljéer. Träslöjden ligger redan i den ena änden av huset och tanken är att textilslöjden ska ligga i folktandvårdens gamla rum. -På så sätt kan man samarbeta mer mellan slöjdarterna. Och när salarna inte används för slöjd, ska de vara ateljéer för både skolan och fritids, säger Göran Karlsson. När barnantalet i Rydsgård började stiga för några år sedan fick textilslöjden flytta in i en litet utrymme, där det bara finns arbetsplatser för åtta elever. -Här är verkligen trångt, vi får ligga på golvet och rita mönster, berättar textilläraren Marie Otzén. Till hösten räknar man med att eleverna på skolan blir minst 10-20 stycken fler än i dag. Med större klasser blir det svårt att för ens en halvklass att få plats i textilslöjden. BILD: THORSTEN PERSSON Det finns en gammal kostnadsberäkning på vad ombyggnaden av folktandvården skulle kosta, och den pekade mot en summa mellan 800 000 och en miljon kronor. Uträkningen är dock bara en ungefärlig uppskattning, och sedan dess har också ombyggnadsplanerna förändrats. Så vad det skulle kosta att förverkliga drömmen om levande ateljéer i folktandvården är det i dag ingen som vet.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons