Annons

Miljön i gymnastiksalar kontrolleras

Mögel, fukt, damm och dålig luft. Det är några av de saker som miljö- och hälsoskyddsinspektör Erik Torkelsson letar efter i den kontroll av gymnastiksalar och idrottsanläggningar som just nu genomförs i Skurups kommun.
Skurup • Publicerad 6 november 2002

- Det var länge sedan vi gjorde en liknande inspektion och hallarna används flitigt både dag- och kvällstid. Något som medför ett stort slitage, påpekar Erik Torkelsson. Han är i det närmaste klar med kartläggningen och än så länge har det inte framkommit några större brister. - Det har varit en del fuktskador men än har inget mögel påträffats. Förutom det rent hälsovådliga kontrollerar han också hur det allmänt ser ut i lokalerna. Det gäller saker som tillgången på handdukar på toaletterna, brister i målningen och hur man förvara kemikalier. I går gjorde Erik Torkelsson en kontroll av Östergårdsskolans gymnastiksal. Omdömet efteråt var positivt. Jämfört med en del andra hallar och gymnastiksalar så var det relativt få anmärkningar. Kontrollen följer en uppgjord checklista där anläggningen gås igenom rum för rum. För att mäta förekomsten av fukt har han med sig en liten fuktmätare som han placerar på både väggar och golv för att se om den ger utslag. Mätaren är tyst ända till han sätter den precis intill toalettstolen. Då ger den ifrån sig en signal vilket genast resulterar i en ny anmärkning. I duschen mäts också värmen på vattnet. Som lägst ska det vara 50 grader i varmvattenberedaren för att minimera risken för spridning av legionellabakterien. En bakterie som kan ge upphov till den fruktade legionärssjukan. Hur mycket Erik Torkelsson är vrider på kranen och trots att vattnet runnit ett tag visar den speciella mätaren inte mer än drygt 44 grader. - Det kan bero på att man installerat en termostat som gör att vattnet inte kan bli varmare för att skydda barnen. Vid en motsvarande kontroll i lärarnas omklädningsrum uppmäts också 54,5 grader vilket är acceptabelt. Inne i gymnastiksalen mäts på nytt fukt men denna gången blir det inget utslag. Däremot ligger det damm i ena hörnan vilket han noterar. Genomgången tar ungefär en timme. Kontroll av alla hallar ska vara genomförd inom de närmsta veckorna.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons