Annons

Montessori lägger friskolan på is

Fyra lärare, fyra föräldrar och två barn ska utses för att tillsammans med en rektor bilda ett brukarråd för Montessorispåret på Mariaskolan. Ett pilotprojekt som är lite av en tjuvstart på det nya politiska system som Skurup ska gå över till. Därmed läggs planerna på att starta en Montessori-friskola på is ett tag.
Skurup • Publicerad 7 februari 2002

- Vi fick ju avslag av Skolverket på vår ansökan och det går inte att vända i all hast, säger föräldern Fredrik Liljeqvist i kommitéen för friskoleansökan. Vi mäktar inte med att både jobba för en friskola och engagera oss i detta nya med brukarråd. Montessoriföreningens styrelse beslutade därför i förra veckan att satsa på medverkan i ett brukarråd på Mariaskolan. I onsdags kväll fick föräldrarna till barnen i Montessoriklasserna information av Rolf Christersson, förvaltningschef för kultur, socialtjänst och utbildning, KSU. Han presenterade riktlinjerna för kommunens nya demokratimodell och hur den här formen av decentraliserad demokrati är tänkt att fungera. - Som förälder tycker jag att det låter lovande och jag tror att det kan bli riktigt bra, säger Fredrik Liljeqvist. Det känns bra att veta att den här modellen är väl förankrad i kommunfullmäktige och att det finns ett stort stöd för den även hos tjänstemännen inom kommunen. Den nya politiska organisationen ska ge invånarna mer att säga till om. Nämnder försvinner och ersätts av lokala brukarråd. Målet är att det kommunala politiska livet i Skurup ska vara öppet och alla ska kunna vara delaktiga. Genom den nya strukturen hoppas man på att fler väljer att engagera sig i lokala frågor, som till exempel skolor och daghem på sin hemmaort. Målet är att förändringen i stort ska vara genomförd till år 2003. - I det brukarråd som diskuteras för Montessorispåret ska det ingå fyra personer från personalen, fyra föräldrar och två elever, säger Fredrik Liljeqvist. Två lärare och två föräldrar samt rektor är ordinarie, medan de övriga är suppleanter med yttranderätt. På föräldramötet i onsdags utsågs en valberedning som ska ta fram lämpliga föräldrakandidater till brukarrådet. - Tankarna att Montessorispåret skulle medverka i ett brukarråd dök upp strax efter jullovet. Det har gått snabbt, men nu har alla fått information. Vi i föreningen ska ha ett nytt möte i slutet av februari. Kanske kan vi då ta ställning till föräldrarepresentanter. Beslutet att starta pilotprojekt med brukarråd ska tas i fullmäktige och det blir aktuellt först i april. - Det är en process att starta detta, det betonade också Rolf Christersson. Alla måste få känna sig för och successivt gå in i detta nya. Jag ser personligen många fördelar med att personal, föräldrar och barn får större inflytande över verksamheten och på sikt också budgeten. För det är ju den som sitter på pengarna som också kan styra verksamheten. En av kommunens ekonomer kommer att vara knuten till pilotprojektet för att stötta brukarrådet.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons