Annons

Mossby kaffestuga får bygga vid ån Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddet

Mossby kaffestuga för dispens från strandskyddet och kan nu bygga ett bostadshus bredvid kaffestugan.
Skurup • Publicerad 3 juli 2006

Pia Mattsson som driver kaféet tillsammans med Stefan Arnesson är förstås nöjd i dag.

– Det var roligt att höra, säger hon. Då var första steget avklarat. Nu ska vi söka bygglov och kanske kan vi vara klara nästa säsong.

Annons

I dag har paret sin bostad i kaffestugan. Det begränsar möjligheterna att utvidga rörelsen. Därför planerar man att bygga en nytt bostadshus och därmed kunna frigöra plats och utvidga kaffestugan.

Skivarpsån slingrar sig fram strax intill där det n ya huset planeras. Strandskyddet sträcker sig 100 meter ut på varje sida av ån. Skyddet är till för att säkerställa allmänhetens möjligheter att röra sig fritt utmed vatten och skydda djur och växter.

Platsen där huset ska byggas används i dag som parkering till Mossby kaffestuga.

– Den planerade byggnaden bedöms inte påverka livsmiljöer för växter och djur negativt. Och innebär inte något intrång i allemansrättsligt tillgänglig mark, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Man vill dock att en så kallad tomtplatsavgränsning görs. Där markägaren har en privat zon och allmänheten inte har rätt att vistas. En tomtplats behöver inte sammanfalla med fastighetsgränserna. Länsstyrelsen fastslår också att projektet inte strider mot kommunens översiktsplan.

Mossby kaffestuga är Skurups mest besökta turistmål, enligt kommunen som kartlagt besöken.

Det brukar komma ett par busslaster varje dag och nu är det högsäsong.

– Ja, nu är det mycket att göra, säger Pia Mattsson. När det är sol som i dag får vi hit mest badgäster och turister. Är det däremot lite sämre väder kommer det pensionärer som vill ut och dricka kaffe.

När det nya huset är byggt ska man ha slagit ihop uteserveringen med parets privata innegård där det finns ett stort valnötsträd. Presentbutiken ska också bli större och kanske även en turistfilial.

Gert Ljungqvist

Annons

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons