Annons

Mycket arbete återstår med avlopp

Förra året slutfördes arbetet med ytterligare 100 enskilda avlopp i kommunen. Men efter snart två års arbete med att gå igenom Skurup område för område har man ännu inte kommit så långt att fastigheter söder om E65 kommit med.
Skurup • Publicerad 8 mars 2004

Från början var det tänkt att alla enskilda avlopp skulle vara godkända vid utgången av 2005. Det innebär att vattnet först måste gå igenom en slamavskiljare och därefter en reningsprocess. På grund av den långa tidsåtgången i alla kommuner har nu länsstyrelsen skjutit fram slutdatumet några år. Miljösekreterare Lena Johansson i Skurup säger att kommunens målsättning är att i alla fall ha slutfört inventeringen under 2005. - Egentligen startade arbetet redan 1992 men mer systematiskt har vi hållit på sedan våren 2002. Inventeringen startade i norr och har i dagsläget ännu inte tagit sig över Europavägen. Söder om finns också den stora merparten av hushåll. Men samtidigt påpekar Lena Johansson att förändringstakten där är mycket högre. - Det är i alla fall en känsla man får. Fler hus är till försäljning och i samband med det aktualiseras ofta frågan om avloppet. Lena Johansson konstaterar också att intresset att gå samman i gemensamhetsanläggningar ökat om än marginellt. I nuläget funderar emellertid ett tiotal fastighetsägare runt Hassle-Bösarp på en sådan lösning. - Det är inget vi kan tvinga någon till men ekonomiskt skulle jag vilja säga att det är lönsamt redan efter det att två hushåll gått samman. I stället för att varje fastighetsägare gräver sin egen reningsbädd passar man i stället på att göra en större på en och samma gång. För de fastigheter som inte har möjlighet att ansluta sig till det kommunala avloppet gäller att de numer inte får släppa ut avloppsvattnet utan att det har renats.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons