Annons

Mycket pengar över tillenergiråd

I fjor använde kommunen bara 40 procent av det bidrag man fick från Energimyndigheten till rådgivning i energifrågor. Hela 90 100 kronor av bidraget på 150 000 blev över.
Skurup • Publicerad 1 mars 2002

Trots det har kommunen för 2002 på nytt ansökt om maximalt bidrag, det vill säga 150 000 kronor. - Det är mycket ovanligt att det blir så här mycket överstående. Snarare brukar kommunerna få skjuta till mer pengar själva för att täcka utgifterna, säger Madeleine Nettelbladt som arbetar med handläggningen av bidrag till kommunerna på Energimyndigheten. När hon kontrollerar det nyligen tagna beslutet om tilldelning för 2002 konstaterar hon att Skurup fått 59 900 kronor i bidrag. Det motsvarar den summa som kommunen redovisat att verksamheten kostade under fjoråret. För 2002 har kommunen ändå indirekt fått 150|000 kronor då Energimyndigheten låtit kommunen få ha kvar det överskjutande beloppet från i fjor. - Fortsätter det så här nästa år kommer vi att kontakta kommunen. Kanske bör den titta över verksamheten. Vi har också möjlighet att kräva tillbaka den summa som inte utnyttjas. Kommunchef Bo Strömgren säger att siffrorna ska följas upp efter första halvåret i år. Att utgifterna för energirådgivningen blivit så låga beror enligt honom på att Skurup från och med i fjor bedriver verksamheten i egen regi. Från att tidigare ha haft en tjänst som rådgivare, vilken delades med Ystad, sköts informationen nu av samma person som är konsumentvägledare. Mer tekniska frågor besvaras av chefen för elverket. Vid en utvärdering i oktober ansåg båda att verksamheten fungerade bra och kom då att permanentas. Nu säger emellertid Bo Strömgren att han inte utesluter att kommunen framöver på nytt inrättar en speciell tjänst som rådgivare. Han kan dock inte säga om det verkligen behövs 150 000 kronor för verksamheten 2002. Bo Strömgren tror att årets utgifter på ett ungefär kommer att motsvara fjorårets. I den ansökan som han själv skrivit under står dock att kommunen i år ska ha en utökning av aktiviteter som till exempel medverkande på mässor. Av landets kommuner har i dag alla utom nio någon form av energirådgivning.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons