Annons

Nej till telemast vid Kläggeröd

Det blir ingen ny telemast vid Kläggeröd. Myndighetsnämnden för miljö och byggnad säger nej till begäran att få resa en 60 meter hög mast för mobiltelefoni.
Skurup • Publicerad 16 mars 2004

Placeringen ligger inom område som klassats som riksintresse för naturvård och friluftsliv. Dessutom har boende i närheten motsatt sig etableringen med hänvisning till rädslan för strålning och att bygget får en negativ inverkan på landskapsbilden. Nämnden säger i sitt utslag att anläggningen kommer att utgöra ett dominerande inslag i ett naturskönt område och att tillräckliga hänsyn till omgivningen inte tagits när platsen valts. Visserligen har det förts samtal om alternativa placeringar men dessa har avvisats av företaget. När det gäller rädslan att utsättas för strålning från tornet konstaterar nämnden att de värden som redovisats understiger rekommenderade gränsvärden. Myndighetsnämndens nej kan dock överklagas till länsstyrelsen. Ett positivt besked blev det däremot för ansökan om bygglov för en liknande telemast vid Rydsgårds gods. Här har nämnden inget att erinra mot placeringen trots att det även i det här fallet rör sig om ett 60 meter högt torn. Precis som vid Kläggeröd har närboende protesterat mot planerna bland annat med motiveringen att bygget skulle störa häckningsplatser för fåglar. Placeringen ligger också inom naturvårdsområde. Nämndens ledamöter säger dock att masten kommer att stå där den gör minst intrång. Därför godkänns bygglovet.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons