Annons

Ny oro för kommunala neddragningar

Sätta kryss över dörren och stänga eller fortsätta i nuvarande omfattning? Utredningen om den kommunala verksamheten på Svantorget är nu klar och de olika alternativen som presenteras sprider oro bland personalen.
Skurup • Publicerad 30 mars 2004

Bland annat finns neddragningar av bemanningen med som en möjlighet.Utredningen omfattar Företagens hus, turistbyrån, medborgarkontoret, kultur och fritid samt Datorteket. Att utredningen innehåller förslag på nedskärningar tycker förvaltningschef Rolf Christersson, som gjort arbetet, är naturligt med tanke på att uppdraget gavs i samband med en översyn av olika verksamheter under arbetet med budgeten för 2004. I huvudsak kretsar förslagen kring ett utökat samarbete mellan Företagens hus, turistbyrån och kulturen. Det är också främst där som neddragningar är aktuella. I korthet presenterar Rolf Christersson två förslag som båda innebär att det finns en basorganisation med ett visst antal tjänster. Därutöver finns en kompletterande organisation i vilken tjänsterna ska finansieras genom projekt och bidrag. Frågan är hur många arbetstillfällen organisationerna ska innehålla. - Det är en väldig skillnad mellan den bästa lösningen och den värsta, konstaterar turistchef Karin Erlandsson. Hon betonar att hon, liksom personalen i stort, är positiv till förändringen som innebär att turismen kommer ännu närmare arbetet med kultur och näringsliv. - Däremot kommer vi inte att kunna bibehålla den service och kvalitet vi har om personalstyrkan på turistbyrån minskas. Därmed uppfyller vi inte heller kraven för att fortsätta vara en auktoriserad turistbyrå. Karin Erlandsson säger att verkligheten redan i dag är sådan att servicen inte hade gått att hålla uppe om det inte varit för det samarbete som etablerats med de andra verksamheterna som ryms i lokalerna vid Svantorget. En nedrustning av den turistsatsning som gjorts de senaste åren ser hon också som en förstörelse av de investeringar som genomförts. Både Karin Erlandsson och kvalitetshandläggare Lena Wahlberg har förståelse för tanken att alla delar av den kommunala verksamheten måste dra sitt strå till stacken för att klara ekonomin. Men tycker då också att politikerna måste ange vilka ambitioner och målsättningar som ska styra arbetet framöver. Nästan alla anställda vid Svantorget lämnade i går över sina synpunkter på utredningen till kommunstyrelsen. Närmast är det ledamöterna där som ska ta ställning till förslagen och då ange vad Rolf Christersson kallar en viljeinriktning. Bland annat om i vilken utsträckning kommunen ska ha exempelvis EU-projekt.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons