Annons

Nya skolbetyg från A till ABF

Monarkin i Mosebacke har sedan länge fört en undanskymd tillvaro. Kanske är det republikanska vindar som svept in över det monegaskiska riket.
Skurup • Publicerad 14 november 2008
Matz Jönsson.
Matz Jönsson.Foto: 

Från det angränsande lilleputtlandet Statsrepubliken Skolebacke har det däremot kommit en rad nyheter på sistone. Både av mer lokal och nationell karaktär. Ty ibland är det väl så att skolan ter sig som ett eget land.

Enligt de förstabulletinerna har nya regler införts i skolan.

Annons

Grundskolan blir nu nioårig för alla och indelad i årskurser. Tio års gång i grundskolan är därmed avskaffad. Detta är första gången som Statsrepubliken Skolebacke kortat antalet år i verksamheten.

- Allting ska ju gå så mycket fortare nu för tiden, förklarar Skolebackes skolas trotjänare, rektor Heribert Hedenhös.

Och tillägger.

- Jag tror det har med internet att göra.

Det är inte hellerlängre tilllåtet för eleverna att läsa in ämnena i egen takt. Nu måste eleverna befinna sig på samma nivå som kunskapen och inte tvärtom. Något som fått oväntat hårt motstånd från näringslivet i Skolebacke.

- Det är ingen hejd på eländet, säger Hugo Pluring, 42 år och direktör för Skolebackebank.

- Först finanskrisen och nu måste jag bli klar med grundkursen i matematik redan till vårterminen.

Från ledningeni Skolebacke meddelas också att betygen nu ändrats till att bara bestå av en bokstav. Från och med i höst kan eleverna få allt från A till Ö där A står för Absolut finemang och Ö för Över huvudtaget inte närvarande. Utökningen av antalet nivåer motiveras med att eleverna ska få fler möjligheter att förbättra sig.

Elevrådets ordförande i Skolebacke, Kalle Spoling, är dock tveksam till nyordningen. Detta sedan det visat sig att många av eleverna som har extrastöd i svenska försämrat sina betyg. Orsaken visade sig vara att de trodde att F och G kom före E.

Det nya systemethar också framstått förvirrande i andra sammanhang. Kalle Spoling påpekar att det numer är osäkert huruvida ADHD är en diagnos eller det samlade betyget i samhällsorienterade ämnen.

Annons

Enligt källor utanför Skolebackes ledning ska betygssystemet också fört med sig ett antal hemliga koder. FRA sägs betyda att eleven lyssnat på läraren medan ABF är ett klart underkänt.

Detta var allt från Skolebacke för denna gång.

Matz Jönsson är reporter på YA:s lokalredaktion i Skurup.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons