Annons

Nytt kommunhus blir av allt att döma för dyrt

Idéerna komma och gå, men tomheten i kvarteret Anna bestå. I dag tyder inget på att det blir ett nytt kommunhus vid torget.
Skurup • Publicerad 6 januari 2006
Kommunhus, bostäder eller något helt annat? I nuläget finns det inte mycket som tyder på att det blir ett nytt kommunhus i kvateret Anna. BILD: MATZ JÖNSSON
Kommunhus, bostäder eller något helt annat? I nuläget finns det inte mycket som tyder på att det blir ett nytt kommunhus i kvateret Anna. BILD: MATZ JÖNSSONFoto: 

På onsdag tar kommunstyrelsen upp den tvärpolitiska motionen om att eventuellt utnyttja marken i kvarteret Anna till ett nytt kommunhus.

Den skrevs 2003 av kommunfullmäktiges presidium bestående av Sven-Bertil Persson (c), Sven Rosengren (fp) och Anna Murgren (s).

Annons

Men de flesta tidningen talat med tycker nu att bygget blir för dyrt.

– Det kostar för mycket. Men det är bra att frågan blivit utredd, säger Sven Rosengren. Tidigare har också kommunalrådet Niklas Sjöberg (m) sagt att kommunen i nuläget inte har råd med en sådan investering.

Kommunjurist Bengt Hagberg var den som fick i uppdrag att göra en utredning. Den presenterades 2004 och han hade då bland annat varit i kontakt med Staffanstorps kommun som byggt nytt.

– Då konstaterade vi att det inte bara handlar om kostnaderna för själva bygget. Det tillkommer även ny utrustning, möbler med mera.

Utan att föregripa beslutet tror han att det ska mycket till för att politikerna ska vilja driva frågan om ett nytt kommunhus vidare.

– När så många skattebetalare efterfrågar ett badhus är det kanske inte läge att i stället prioritera ett kommunhus.

Med de tankarna följer också att det är valår i år.

Samtliga partier har också poängterat att investeringarna måste hållas nere under de kommande åren. Allt för att kommunens finanser ska gå ihop.

Investeringar i såväl ringleden som äldreboendet Bruksgården har kostat kommunen stora summor.

På kommunstyrelsens möte kommer även frågan om vad som händer med Utvecklingscenters lokaler på Västergatan att tas upp.

Annons

I paketet ingår också en möjlighet att bygga till nuvarande huset på gågatan. Fastighetsägaren Leny har sagt sig villiga att riva huset närmast torget och bygga till på det hållet. En fråga som däremot fortfarande inte har något definitvt svar är vad som händer med kvarteret Anna.

Under flera decennier har olika idéer vädrats. Matbutik, äldreboende och kommunhus är bara några.

Med tanke på det stora intresset att flytta till Skurup har det talats om att bygga bostäder även mot torget till.

Det finns enligt uppgift företag som hört sig för hos kommunen.

Matz Jönsson

0411 - 55 79 01

matz.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons