Annons

Nytt nej till fri inkoppling på kommunalt avlopp

Skurup • Publicerad 24 januari 2006

Gratis inkoppling på det kommunala avloppsnätet är ingenting för länsstyrelsen.

Det slår myndigheten fast i ett beslut gällande en långvarig tvist mellan en fastighetsägare i Janstorp och Skurups kommun.

Annons

Janstorpsbon anser att han borde bli kompenserad med gratis inkoppling efter det att kommunen gjort fel som godkänt grannens avloppsanläggning trots att den ligger för nära hans egen brunn.

Länsstyrelsen påpekar att det är en fråga av civilrättslig karaktär och att de därmed inte kan behandla ärendet.

I och med det avvisas den begärda omprövningen av kommunstyrelsens nej till kostnadsfri inkoppling. De ansåg att det rörde sig om skadestånd något det saknades grund för. Ärendet tog sin början 2001 då Janstorpsbon sökte tillstånd för att inrätta enskilt avlopp. En begäran han fick nej till då avståndet mellan avlopp och vattentäkt måste vara minst 50 meter. Här var det ett klart mindre avstånd.

Snart konstaterades emellertid att kommunen godkänt grannens anläggning trots att den låg cirka 25 meter från Janstorpsbons brunn.

Kommunen har dock gått med på att bekosta prover på vattnet i brunnen för att se om det håller godkänd kvalitet.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons