Annons

Nytt projekt för ung företagsamhet

Från trädgårdsskötsel till fotbollscamp. I sommar får nio ung- domar från Skurup chansen att vässa sin entreprenöranda i ett nytt projekt för att uppmuntra ungas företagande.
Skurup • Publicerad 24 juni 2014
Se möjligheter. Michaela Strömbäck Vujica från Skatteverket höll en matnyttig föreläsning för deltagarna i projektet Ung Entreprenör i går. ”Vi vill uppmuntra unga att ta för sig genom att se möjligheter”, sa Robert Popotnik, en av initiativtagarna till projektet.
Se möjligheter. Michaela Strömbäck Vujica från Skatteverket höll en matnyttig föreläsning för deltagarna i projektet Ung Entreprenör i går. ”Vi vill uppmuntra unga att ta för sig genom att se möjligheter”, sa Robert Popotnik, en av initiativtagarna till projektet.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

– Entreprenörskap är inte lika med att starta eget. Det handlar om självkänsla och att våga ta initiativ.

Det säger Robert Popotnik, en av initiativtagarna till kommunens nya satsning på unga entreprenörer. Efter att ha jobbat som lärare i över 20 år frågade han sig själv om det inte fanns fler saker han var bra på eller idéer som gick att utveckla.

Annons

I sommar hjälper han ungdomar att göra detsamma i projektet Ung Entreprenör.

Tidigare år har kommunens niondeklassare haft möjlighet att under handledning utveckla egna affärsidéer som ett alternativ till ett vanligt sommarjobb. Men i år har kommunens arbetsmarknadsenhet tagit projektet Sommarlovsentreprenörerna ett steg längre. Skillnaden med Ung Entreprenör är framför allt att det sträcker sig längre än bara över sommaren. Tanken är att ge ungdomarna mer tid att utveckla och genomföra sina idéer genom fortsatta uppföljningsmöten under hösten.

En affärsplan

Anton Ludvigsson är i full gång med att färdigställa sin affärsplan. När kursen är slut om en och en halv vecka tänker han börja erbjuda gräs- och häckklippning till Skurupsbor som hellre ägnar sig åt annat under semestern.

– Jag har valt att göra något som jag har erfarenhet av sedan tidigare. Det som jag lärt mig mest av hittills är marknadsföringsbiten. Det är viktigt att visa vem man är och ge ett gott intryck. En lapp i brevlådan säger inte så mycket. Därför har jag bestämt mig för att knacka dörr och berätta om mina tjänster.

Få igång ett tänk

Huvudsaken med projektet är inte att alla startar eget företag menar Robert Popotnik som i dag har hjälp av entreprenören Camilla Hansen i lektions- salen.

– Det handlar inte om att starta företag utan att få igång ett tänk. Det är viktigt. Det har man ju med sig hela livet sedan, säger Camilla Hansen.

Maria Sällberg
Hanna , F Ellborg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons