Annons

...och nu blommar det på Kyrkogatan igen

I 35 år drev Evy Kristensson en blomsteraffär på Kyrkogatan. När hon delar med sig av sina erfarenheter till efterträdaren Monica Jarlsborg är det framför allt ett råd hon vill ge: "Visa kunderna mycket vänlighet".
Skurup • Publicerad 24 november 2009
Evy Kristensson var bara 18 år när hon startade sin första butik på Kyrkogatan, här med sin man Ernst.
Evy Kristensson var bara 18 år när hon startade sin första butik på Kyrkogatan, här med sin man Ernst.Foto: 
39-åriga Monica Jarlsborg går i 84-åriga Evy Kristenssons fotspår och öppnar en blomsteraffär på Kyrkogatan. Bild: Sprisse Nilsson
39-åriga Monica Jarlsborg går i 84-åriga Evy Kristenssons fotspår och öppnar en blomsteraffär på Kyrkogatan. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Sedan Evy sålde vidare affären 1987 har det drivits olika typer av verksamheter i lokalen.

Nu är det än en gång dags för en blomsteraffär att flytta in – till Evys stora förtjusning.

Annons

– Det är så roligt. Det behövs verkligen en blombutik på Kyrkogatan.

Hon och hennes man köpte fastigheten 1952. I början gick det trögt med försäljningen men till midsommarafton samma år hade affärerna kommit igång.

– Den dagen sålde vi för 25 kronor. Det var inte så illa på den tiden. Hon jobbade i stort sett varje dag i butiken. När hon inte hjälpte kunder tog hon den lilla folkvagnen in till Malmö och köpte blommor.

– Bilen var så fullastad på hemvägen att jag knappt fick med handväskan.

Men allt eftersom åren gick blev affären mer ett tvång än ett glädjeämne. När hon fyllde 62 år var det dags att gå vidare i livet.

Nu är det Monica Jarlsborgs tur att förse Skurupsborna med allsköns blommor. När hon och Evy träffas för första gången har de mycket att prata om.

– Visa mycket vänlighet mot kunderna. Och ha många förmånserbjudanden när du öppnar, tipsar Evy. Monica, som planerar att öppna butiken lagom till julskyltningen, håller med.

– Jag har jobbat länge inom vården och vet att det är viktigt med ett trevligt bemötande.

För ett par år sedan bestämde hon sig för att testa något annat. Efter en tvåårig trädgårdsutbildning och ett år på blomsterskola står hon nu med sin egen affär.

– Jag har världens chans att göra något bra av det här. Jag kanske inte håller på lika länge som Evy, men det känns verkligen som jag hittat rätt i livet.

Rebecka Sjöberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons