Annons

Ökad inflyttning ger ökat överskott

Skurups kommuns bokslut för 2001 kommer att bli bättre än vad prognoserna tidigare pekat på. Något som bidrar till att kommunalrådet Torbjörn Thorsson (s) inte räds de instabila budgetar som nu både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden presenterar.
Skurup • Publicerad 19 februari 2002

- Det är den ökade inflyttningen som gör att resultatet för 2001 blir bättre än vad det såg ut för ett tag sedan. Än så länge är inte allt färdigräknat och därför vill Torbjörn Thorsson inte gå in närmare på hur stort plus som inflyttningen gett. I december spådde han ett överskott på 7,7 miljoner kronor men säger nu att bokslutet kommer att visa ett bättre resultat. Dock hoppades kommunen på ett överskott på tio miljoner kronor tidigare på året. I går kunde YA berätta om so-cialnämnden som inte finansierat 1,8 miljoner kronor av sin verksamhet för 2002. Nu står det klart att barn- och utbildningsnämnden saknar 2,2 miljoner kronor för att deras budget ska gå ihop. Vid senaste nämndsmötet blev det också en diskussion om hur politikerna skulle ställa sig till förslaget. Ann-Helen Nilsson (c) hävdar att vissa kostnader som de för stödundervisning i skolan och personliga assistenter tagits upp till en summa som är lägre än vad utgiften varit tidigare år. Ett konstaterande nämnden instämde i. Samtidigt ett tecken på att verksamheten kan komma att behöva ytterligare tillskott för att klara av de posterna. Niklas Sjöberg (m) ville däremot att nämnden skulle lägga under en procent av budgeten, 1,5 miljoner kronor, som en buffert inför de kostnader som kommer till hösten. Ett förslag Sixten Wickman (s) ställde sig bakom. - Vi måste sträva efter att ha en budget i balans. Eftersom det kan dyka upp oväntade utgifter så är det bra om allt inte fördelas redan nu utan att det finns medel kvar att sätta in där de extra kostnaderna kommer, säger Niklas Sjöberg. Det kan också gälla att förlägga kostnader till senare delen av året. Exakt vad det kan vara vet inte Niklas Sjöberg utan anser att det i så fall är ett uppdrag för förvaltningen att ta reda på. Han påpekar dock att nämndens ekonomiska situation får följas upp i den budgetdialog som finns med kommunledningen. Torbjörn Thorsson utesluter inte heller att det kan bli fråga om ett tillskott till verksamheten. - Är det så att omvärlden förändras så får vi naturligtvis ta hänsyn till det. Ett exempel på en sådan föränd-ring kan vara att det blir fler barn än beräknat i förskolan vilket leder till ökade kostnader. - Däremot går det inte för nämnderna att luta sig tillbaka och tro att det automatiskt blir mer pengar.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons