Annons

Olaga hot ökar i Skurup

Våldet i Skurups kommun ökade i fjor jämfört med år 2000, från 74 till 113 anmälda våldsbrott. Samtidigt halverades bostadsinbrotten och skadegörelse, inbrott i bil och cykelstölder minskade markant i fjor. Totalt gav det en minskni ng från 1832 till 1627 anmälda brott. Det visar polisens statistik för 2001.
Skurup • Publicerad 17 januari 2002

ng från 1832 till 1627 anmälda brott. Det visar polisens statistik för 2001.

- Allt har minskat i fjor utom våldsbrotten, säger Per Hansson, närpolischef i Skurup. Men där känner vi ändå att vi har kontroll på det som hänt. I de flesta fallen av misshandel som anmälts är gärningsmannen känd. Ingen behöver vara orolig att gå ut på byn någonstans i kommunen. Vi har inte det våldet här.

Annons

Många fall av misshandel har inträffat inom familjer eller på fester där folk känner varandra. I mycket få fall, under tio, rör det sig om oprovocerat våld. De flesta fallen av misshandel i fjor är uppklarade, många gånger för att gärningsmannen varit känd.

- Det är en liten klick som står för flera fall av misshandel, säger Per Hansson. Brotten har lett till åtal och dom, men i några fall har bevisningen inte räckt till dom. Det är ofta sprit eller annat inblandat, både hos offer och gärningsman, vilket försvårar bevisningen. Men ett våldsbrott är ett för mycket.

Narkotikabrotten i Skurup ökade också i fjor från 38 till 55 anmälningar.

ringa narkotikabrott

- Det rör sig nästan uteslutande om ringa narkotikabrott, för eget bruk, och är en effekt av att vi gjort ett gott arbete ute på fältet. Vi arbetar aktivt för att upptäcka missbruket, inte minst bland ungdomar.

Det är ett viktigt arbete som utförs tillsammans med fältarbetarna i kommunen.

- Vi kontrollerar mer och det kommer vi definitivt att fortsätta med och intensifiera i år. Missbruk av olika slag är många gånger roten till det onda. Gör vi fler narkotikabeslag ökar de brotten i statistiken, men samtidigt minskar ofta den andra brottsligheten.

Närpolischefen Per Hansson menar också att engagemanget för att förhindra brottslighet av alla slag ökade ute i byarna under fjolåret, inte minst i Skivarp där föreningen Fast bildades.

- Att folk runtomkring i hela kommunen bryr sig betyder mycket för vårt arbete med att minska brottsligheten totalt, säger han. Vi har bra koll på vad som händer och följer upp alla anmälningar månad för månad. Det är bara att hoppas att våldsbrotten minskar i år.

Anmälningar om olaga hot ingår i statistiken över våldsbrott för 2001. De ökade från 63 till 84 olaga hot i fjor.

- Det handlar mycket om SMS-meddelanden på mobiltelefoner, säger Per Hansson. De skickas anonymt och det är väldigt svårt att spåra gärningsmännen i de fallen. Men det är ändå en form av hot och det har tyvärr blivit mode bland ungdomar.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons