Annons

Olycka på skola avslöjade brister i arbetsmiljön

Det gick snett när eleverna övade på att lasta på och av en tung behållare. Nu vill Arbetsmiljöverket ha en förklaring.
Skurup • Publicerad 28 juni 2006

Även om ingen av eleverna på Nils Holgerssongymnasiet kom till allvarlig skada ser myndigheten allvarligt på det inträffade.

- Ja, självklart gör vi det, säger arbetsmiljöinspektör Per Kling vid verket. Det är extra viktigt att arbetsmiljön är säker och att det finns skriftliga instruktioner vid arbete som bedöms som riskfyllt.

Annons

Han och en kollega besökte skolan för en inspektion efter olyckan.

Arbetsmiljöverket slår fast att arbete med lastning och lossning av behållare på 900 kilo är ett riskfyllt arbete, särskilt när elever utför arbetet. Man konstaterade att Nils Holgerssongymnasiet inte hade någon dokumenterad riskbedömning av sådant arbete och att skriftliga instruktioner saknades.

- Eleverna strävar efter goda betyg och då kan man låtsas att man klarar av arbete som elever inte har kunskap om. Därför är det viktigt med skriftliga instruktioner vid riskfyllt arbete.

Rektorn på Nils Holgerssongymnasiet Christer Randau berättar att man har diskuterat det inträffade och redan åtgärdat problemet.

- Vi har full kontroll nu och i de flesta fall har det redan funnits en beskrivning av arbetsmiljörisker. I detta fallet arbetade eleverna på egen hand och gjorde inte som de blev tillsagda, säger han.

Olyckan inträffade när en 900 kilo tung behållare med vatten skulle lastas på en lastbil. Behållaren välte när den skulle lyftas upp och de tre eleverna kunde inte resa upp den. I stället valde man att hälla ut vattnet.

Behållarna som fylls med vatten används för övningar på skolan har ursprungligen innehållit rengöringsmedel. Just den behållaren som välte hade tidigare varit fylld med en basisk vätska. Vilket ingen på skolan kan förklara.

Efter att eleverna tömt ut behållaren märkte de att det kliade på armarna. De togs då till vårdcentralen för vård.

Gert Ljungqvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons