Annons

Pendlare litar inte på pågatågen

Förseningar på pågatåget från Rydsgård mot Malmö gör att Eva-Lotta Härstedt riskerar att komma för sent till jobbet. Detta eftersom hon på grund av den senare ankomsten missar sin anslutningsbuss i Malmö.
Skurup • Publicerad 10 juli 2002
BILD: TOMAZ JÖNSSON
BILD: TOMAZ JÖNSSONFoto: 

- Vi köpte hus i Rydsgård just för att det fanns så goda kommunikationer in till Malmö. Och genom att åka tåg så sparar vi på miljön. Men nu får det bli bilen i alla fall vissa dagar, berättar Eva-Lotta Härstedt. Dessutom påpekar hon att arbetsgivaren inte precis ser det som något positivt om hon ofta kommer för sent. Hennes och andra pendlares klagomål gäller tåget som går 12.40 från Rydsgård. På senare tid är det inte många dagar det gått i tid enligt deras uppfattning. - Förseningarna är på allt mellan några minuter och en halvtimme. Eftersom jag byter till buss vid Persborg i Malmö och den bara går några minuter efter att tåget ska ha kommit dit så är det lätt att jag missar den. En lösning skulle kunna vara att ta ett tidigare tåg men då det går redan lite över klockan elva så är det alldeles för tidigt. Både Eva-Lotta Härstedt och Mats Björkman, som också är kritisk till pågatågens dåliga förmåga att hålla tiden, är ense om att situationen förvärrats sedan tågen mellan Ystad och Köpenhamn började gå. - De prioriterar tågen till Köpenhamn. Ofta när man väntar på det försenade pågatåget så kommer det först. Stefan Rindestig, trafikplanerare på Skånetrafiken, säger att det är Banverkets personal på ledningscentralen i Malmö som avgör vilket tåg som ska prioriteras. - Utgångspunkten är att ett tåg som håller tidtabellen ska gå före ett som redan är försenat. Men det får naturligtvis bedömas från fall till fall. Stefan Rindestig säger att Skånetrafikens önskan är att pendlingstågen ska ges högsta möjliga prioritet under rusningstid. Det vill säga mellan klockan 6 och 9 på morgonen och 15 och 18 på eftermiddagen. Däremellan finns inte motsvarande krav. Stefan Rindestig kontrollerar också statistiken för 12.40-tåget för de senaste två veckorna. På den tiden har det bara varit försenat med mer än tio minuter två gånger. Båda gångerna beroende på tekniska fel på andra tåg. - Sen finns det också ett antal förseningar på fyra minuter som det inte finns någon förklaring på. När det gäller Eva-Lotta Härstedts bekymmer att hinna med bussen så är hans förhoppning att det inte ska vara alltför länge till nästa avgång.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons