Annons

Polisen struntade i inbrottslarmet

Rutan är krossad och över 400 paket cigaretter saknas efter ett nattligt inbrott på Ali Baba Livs i Skurup. Ändå har polisen struntat i att åka dit. "Det är slappt att de inte agerar", säger en vän till butiksinnehavaren.
Skurup • Publicerad 22 september 2011
Ove Rothoff är besviken över att polisen inte varit på Ali Baba Livs efter inbrottet natten mot torsdagen.Foto: Frida Eriksson

Det var under natten mot torsdagen som en eller flera gärningsmän bestämde sig för att länsa Ali Baba Livs på cigaretter. Genom att borra hål i butikens sidoruta kunde de få bort en stor bit av glaset - och enkelt sticka in händerna för att plocka på sig cigarettpaket.

- De har tagit de dyraste sorterna. De har tagit 51 fodral med i snitt 7-8 paket i varje, så omkring 420 askar saknas, säger Ove Rothoff.

Annons

Han är kompis med butiksinnehavaren och spenderar mycket tid i butiken. Nu är han mäkta besviken på att polisen inte ens behagat dyka upp för att utreda vad som hänt.

- Det är det värsta. De sa bara att de inte kunde komma. Men tänk om det hade funnits några spår? Det är slappt att de inte agerar, säger han.

Larmet löstes aldrig ut vid inbrottet. Detta på grund av att tjuvarna aldrig behövde gå in i butiken. Men inbrottet rapporterades in så fort personalen anlänt på morgonen.

- Vad hade de behövt göra för att polisen skulle komma hit - slå sönder hela affären? undrar Ove Rothoff.

Att ersätta den trasiga rutan kommer att kosta omkring 15 000 kronor. Nu planerar butikens personal att flytta cigaretterna så att liknande incidenter inte kan inträffa igen.

- Och vi ska sätta upp plåtar för fönstren och bomma igen tillfälligt. En permanent lösning kan vara att svetsa fast skyddsplåtar på gallret bakom rutan, säger Ove Rothoff.

På polisen i Skurup är man förvånad över att ingen patrull skickades till platsen direkt på torsdagsmorgonen.

- Normalt borde det ha skickats en patrull direkt. Anmälan gjordes via polisens kontaktcenter och då kontaktas LKC när det är inbrott. De avgör om det ska skickas patrull eller om en förundersökningsledare ska underrättas. Men LKC borde kanske kontakta inre befäl direkt istället. Då hade det här kanske kunnat lösas lokalt snabbare, säger stationsbefäl Sten Malmquist.

Taner Caliskan
Frida Eriksson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons