Annons

Poppis att plocka gubben själv

Veckan innan midsommar trappar många ner inför semester. På Ingemar Olssons jordgubbsodling är det precis tvärtom. Nu rustas det inför dagen då de söta vitaminbomberna blir hårdvaluta och allt fler vill plocka dem själva.
Skurup • Publicerad 17 juni 2014
Jordgubbar innehåller mycket antioxidanter och halten ökar ju rödare jordgubben blir.
Jordgubbar innehåller mycket antioxidanter och halten ökar ju rödare jordgubben blir.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Sött och gott. Håkan Hansson plockade ett och ett halvt kilo jordgubbar på mindre än en halvtimme.
Sött och gott. Håkan Hansson plockade ett och ett halvt kilo jordgubbar på mindre än en halvtimme.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
På Ingemar Olssons odling har antalet självplockare ökat de senaste åren och inför midsommar väntar han många besökare.
På Ingemar Olssons odling har antalet självplockare ökat de senaste åren och inför midsommar väntar han många besökare.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Det är tidig förmiddag och på fältet i Mossby står en ensam jordgubbsplockare.

När hon är klar sätter hon hinken på den något rostiga vågen och Ingemar Olsson, som driver odlingen, tippar på sex kilo. En sekund senare får han rätt, utan någon som helst marginal.

Annons

– Jag har gjort det här så länge, säger han när YAs reporter förvånas över precisionen.

Ingemar Olssons föräldrar satte de första plantorna här för hand i slutet av 1950-talet. Kommande decennium blev självplock mycket populärt. Jordgubbsplantagen kunde växa och idag är den 1,2 hektarmeter stor.

Ingemar Olsson tycker att antalet självplockare har ökat de senaste åren, speciellt bland barnfamiljer.

– Folk vill veta vart jordgubbarna kommer ifrån och så kan man plocka mycket så att man har året runt sen, säger han.

Värmebölja

I år kom jordgubbarna en vecka tidigare än väntat. Värmeböljan i maj skrämde odlarna eftersom jordgubbarna mår bäst av att växa långsamt och länge. Lyckligtvis blev det kallare och nu ser det bra ut inför midsommar.

– På torsdag och fredag blir det rush, säger Ingemar Olsson.

Midsommarafton är gubbarnas stora dag, aldrig är de så eftertraktade som då.

Håkan Hansson har cyklat från Abbekås för att plocka ett par liter. Han håller med om att jordgubbarna är bland det viktigaste på midsommarbordet.

– Jag tycker bäst om de söta sorterna med glass till, säger han.

Annons

Som jordgubbsodlare använder Ingemar Olsson och hans familj gubbarna till det mesta.

– Min fru gör allt ifrån paj till juice på dem och så är det gott i sallad, speciellt med fetaost. Det äter vi nästan varje dag nu, säger han.

En nykomling bland de fyra andra sorterna på Ingemar Olssons jordgubbsodling är Malvina. Det är en söt och relativt sen sort som kan förlänga säsongen med en hel vecka.

– Det är svårt att säga när Malvina kommer men någon gång i mitten av juli skulle jag tippa, säger Ingemar Olsson.

INTERNAL INTERNAL
Liza Jakobsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons