Annons

Populär julpremiär på slottet

Snålblåst och höstregn kan inte stoppa den – nu är julen här. I helgen fylldes Svaneholm ända upp till skytteloftet av besökare från när och fjärran när det var dags för den årliga julmarknaden.
Skurup • Publicerad 16 november 2008
Ibland blev det trafikstockning vid Lena Brobergs fina tovade textilier. Bild: Bass Nilsson
Ibland blev det trafikstockning vid Lena Brobergs fina tovade textilier. Bild: Bass NilssonFoto: 

November har bara kommit halvvägs. Men på Svaneholms slott slår julen till tidigt och årets julmarknad lockade folk från alla möjliga håll - allt från Skurupsbor till Malmöiter och mängder med danskar.

Årets julmarknad innehöll både sedvanliga ingredienser som äggakaga, vacker slotts- och museimiljö och greve Arvid Posses byst i tomteluva - och en del nyheter.

Annons

Till de senare hör att man öppnat upp Skytteloftet för fiskdammstomte, julförsäljning och visning av miljön och samlingarna.

- Det har varit roligt, många besökare har varit nyfikna på utställningarna, säger Britt-Marie Hansson som är ordförande i Wemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening.

På översta våningen säljer Gunni Blixen från Anderslöv antikviteter. Det är inte första året hon är här.

- Här är väldigt mycket folk, men man säljer inte så mycket, konstigt nog. Men det är ändå kul att vara här.

Ett par våningar av tomtar, hopklistrade stenpynts-prylar, ullplädar, barbie- kläder, halsdukar, mössor, smycken och kristyränglar längre ner går godiset åt som smör i solen efter ett tillfälligt uppehåll i flödet av pynt- och julstämningssökande besökare. Eva Koch från Fyn som handlar marsipan har kommit hit med en dansk turistbuss.

- Her er dejligt!

En åsikt hon uppenbarligen delade med fler. På lördagen kom nästan 1400 besökare till Svaneholm. Och i går var siffran uppe i 1200 med flera timmar kvar till stängning.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons