Annons

Praktik och utbildning gav jobb

Studier och praktik direkt på ett företag. Det är Platsportalens koncept, en arbetsmarknadsutbildning som bekostas av Länsarbetsnämnden.
Skurup • Publicerad 13 november 2002
Pia Friberg och Claes Kjörning praktiserar och utbildar sig på Driva. Malin Hellstrand har redan fått jobb. BILD:JAN-OLLE PERSSONFoto: 

I Skurup har presentföretaget Driva med gott resultat prövat att rekrytera via Platsportalen. - Vi är mycket nöjda med det här systemet, det har fördelar både för företaget och för den arbetssökande, säger Maria Söderberg, försäljningschef på Driva. Kurserna hos Platsportalen, tidigare Gravity, innebär att en arbetslös studerar försäljning, ekonomi, kundkommunikation eller marknadsföring. Utbildningen är i huvudsak förlagd till ett företag där man samtidigt får praktik på halvtid. Studierna är internetbaserade men det ingår även föreläsningar i Malmö. I mars i år började Malin Hellstand från Löderup sin distansutbildning i kundkommunikation på Driva.I augusti var Malin klar med kursen i kundkommunikation och hon blev sedan erbjuden en provanställning på ett halvår. Malin är mycket nöjd med utbildningen och det mottagande hon fått på arbetsplatsen. - Under de första åtta veckorna var det hårda studier, därefter har jag kunnat lägga mer av tiden på praktik. Men det har varit skönt att kunna praktisera och veta att man inte kostar företaget något i början. Claes Kjörning från Malmö har bara varit på företaget i sex veckor. Han tycker att systemet med varvad utbildning och praktik fungerar utmärkt och har gott hopp om att få stanna kvar efter kursen. Även Pia Friberg som läser ekonomi är glad över att ha hamnat på Driva. - Det har varit ett positivt mottagande från alla här och jag kände mig som en i personalen från början. - Det här är en jättebra utbildning, men det är inte alltid man kan hitta ett matchande företag på orten, förklarar Margareta Schnell, vägledare på arbetsförmedlingen i Skurup. Hon tipsar om att arbetssökande i Skurup har möjlighet att träffa representanter för Platsportalen och andra arbetsmarknadsutbildningar på en informationsdag den 5 december i Svedala.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons