Annons

Rekordsommar för ålafiskaren i Mossby

Bästa sommaren någonsin. Ålafiskaren och fiskrökaren Per Persson har jobbat intensivt och sålt lax, röding, räkor och annat som aldrig förr.
– Många dagar har jag börjat jobba tre på morgonen och slutat först vid 10-tiden på kvällen, säger han.
Mossby • Publicerad 18 augusti 2018
Snart börjar säsongen för ålafisket. Per Persson gör sig redo för årets fångster.
Snart börjar säsongen för ålafisket. Per Persson gör sig redo för årets fångster.Foto: Mark Hanlon

Per Persson är tredje - och sista - generationen ålafiskare i Mossbystrand. Sönerna får inte ta över enligt de bestämmelser som finns.

– Det är ålafiskarna som borde vara rödlistade - inte ålen. Jag fångar lika mycket ål idag som jag gjorde tidigare, säger han.

Rökta räkor har blivit en av Per Perssons mest populära produkter.
Rökta räkor har blivit en av Per Perssons mest populära produkter.Foto: Mark Hanlon
Annons

Vi går runt bland nät, ved, gamla ankare och ett antal båtar i olika skick.

– Jag har åtta båtar. Min fru brukar fråga vad jag ska med alla båtar till. Och ja, det kan man fråga sig, säger han.

Han minns tydligt hur han började arbeta med ålafisket som liten grabb.

– Min farfar sade att jag som femåring hjälpte till att laga nät. Fisket har varit väldigt viktigt i mitt liv, säger Per Persson.

Makrill med sex olika kryddningar är en av de sista rökningarna Per Persson gör innan sommaren är över.
Makrill med sex olika kryddningar är en av de sista rökningarna Per Persson gör innan sommaren är över.Foto: Mark Hanlon

Enligt honom har antalet ålafiskare minskat från 2000 till idag 250 personer. De som är kvar är äldre och inga nya tillstånd ges.

– Jag är väl ingen expert men det känns som vi får skulden för det som sker på andra håll. Man borde istället stoppa fisket av yngel, så kallad glasål, som bedrivs i Spanien och Portugal, säger han.

Per Persson tycker att man även borde pröva andra sätt att freda ålen. Till exempel genom att minska sälbeståndet.

Bästa säsongen någonsin. Ålafiskaren Per Persson är mer än nöjd med sommaren 2018.
Bästa säsongen någonsin. Ålafiskaren Per Persson är mer än nöjd med sommaren 2018.Foto: Mark Hanlon

Men sommaren 2018 går alltså till historien för Per Persson och hans fiskeria i Mossbystrand. Förklaringen stavas förstås den varma sommaren men även grillförbudet har spelat in.

– Grillförbudet har utan tvekan varit väldigt bra för oss, säger han.

Vi ger oss in i det allra heligaste, hans rökeri. Här röks röding, lax, makrill, räkor, musslor och förstås ål.

Annons

– När det var som mest intensivt i somras rökte jag sex gånger om dagen i båda ugnarna, berättar Per Persson.

Näten ligger redo utanför rökeriet i Mossbystrand.
Näten ligger redo utanför rökeriet i Mossbystrand.Foto: Mark Hanlon

Och nu när sommarsäsongen är över ger han sig ut i sin båt för att börja fiska ål. Förr om åren var det bra om man gick 1200 meter ut med garnen. Numera håller han sig 400 meter från stranden.

– Det har med sälarna att göra. Sälarna river sönder näten och det är ett stort problem för fisket längs hela kusten. Men problemet är inte lika stort om jag håller mig närmare kusten, säger han.

I över 20 år har han drivit sitt rökeri och i sommar har åtta personer jobbat åt honom för att hinna med att sälja den rökta fisken. Mest populär i år har fjällrödingen varit.

– Det är en oerhört fin fisk som jag köper från en odling i Vilhelmina. Tyvärr får jag inga fler nu- vattnet är för varmt för rödingen däruppe, säger han.

Som många andra rökerier i södra Sverige använder han al att elda med i ugnarna.

– Alved är utan tvekan bäst och ger en speciell smak. Men sedan är det viktigt att man röker långsamt, det får inte gå för fort, berättar han.

Efter ett kort avbrott när han jobbade på en fiskebåt i Skillinge återkom han till Mossbystrand och har varit där sedan dess.

Per Persson var under period nyhetsstoff i tidningarna. Han stämde Malmö Airport för att fisken i de fiskesjöar - Fjällfotasjön och Börringesjön - han arrenderade förgiftats på grund av närheten till Sturups flygplats.

–Jag fiskade gös, gädda och abborre som var viktigt för att jag skulle kunna försörja mig. Det slutade med en förlikning, det är nog bäst att jag inte säger mer om det, säger Per Persson.

Annons

Hans rökta fiskar och skaldjur har alla olika kryddningar, bara makrillen har sex olika kryddblandningar.

– Det är något jag lärt mig genom åren. Bäst gillar jag nog rödingen med vitlök och citronpeppar, säger Per Persson.

Ålen han fiskar från nu och 90 dagar framåt fryser han ner och röker till jul och när säsongen börjar. Han ger inte mycket för alla de typer av ål som sägs ska finnas på ett riktigt ålagille.

– Nej, på den tiden när bönderna kom för att få sitt arrende av fiskarna och det blev ålagille var det kokt och stekt ål som bjöds. Och för mig är det fortfarande favoriterna, säger Per Persson.

Förbisedd är även ålsoppan.

– Den tillagas med kokt ål och grönsaker och brukar vara riktigt god, säger Per Persson.

Men efter den bästa sommaren hittills - han gissar på en 30-procentig ökning - får han pusta ut.

– Nja, jag är nog inte mycket för att vila mig. Nu börjar ålafisket och sedan brukar jag jaga i höst och vinter, säger Per Persson.

Urban NilmanderSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons