Annons

Reservkraftverkstoppar utsläppi Skivarpsån

I september förra året drabbades Skivarpsån av omfattande fiskdöd efter ett utsläpp av avloppsvatten. Nu ska framtida utsläpp förhindras av reservkraftverk.
Skurup • Publicerad 5 november 2006

– Hade det funnits ett reservkraftverk då hade nog utsläppet kunnat förhindras, säger Michael Horn på kommunens miljökontor.

Ett strömavbrott slog ut kommunens pumpstation i Skivarp vilket ledde till att orenat avloppsvatten rann rakt ut i ån under tre dagar.

Annons

Utsläppet skedde under en helg och när det var mycket lågt vattenflöde i ån. Det gjorde att i princip allt biologisk liv slogs ut.

Michael Horn på miljökontoret har nu inspekterat kommunens avloppssytem. Tidigare var det länsstyrelsen som hade tillsynen av det kommunala avloppet.

När utsläppet skede förra året var det oklart vem som hade ansvaret. Kommunen trodde då att länsstyrelsen var ansvarig myndighet. Men det visade sig att ansvaret redan då vilade på kommunens miljökontor.

En av slutsatserna som Michael Horn drar efter sin granskning av avloppssystemet är att tre reservkraftverk är önskvärda.

– Vi kommer att ta upp en diskussion med tekniska kontoret om att sätta in tre dieselaggregat, säger han.

I dag finns redan ett dieselkraftverk i Tånebro och miljökontoret önskar att kraftverk installeras vid Hylteberga, Mossby och Skivarp.

– Ett reservkraftverk går in automatiskt vid strömavbrott, säger Michael Horn. På så vis förhindras att avloppsvattnet breddar och rinner ner i Skivarpsån. Vid Tånebro har det fungerat bra.

Skurups kommuns avloppsvatten leds till reningsverket i Ystad med hjälp av flera pumpstationer. Det är vid pumpstationerna som har blivit problem flera gånger genom åren. De ligger utmed ån för att avloppsvattnet ska ledas ut där om det blir något tillbud i pumpstationen.

Sydfiskarna som arbetar med fiskevård i Skivarpsån välkomnar planerna på kraftverk.

– Det låter som ett mycket bra initiativ, säger Kaj Johansson som är ordförande i fiskeklubben. I dag är ju kommunens avlopp den enskilt största risken för ån. Större är lantbruket.

Annons

Han berättar att man har haft elfiske i ån för två måndader sedan och att resultatet var både nedslående och upplyftande.

– Vi hittade bara en enda tvåårig öring. Utsläppet förra året slog ut en hel årskull. Däremot verkar förra höstens lek gått bra. Vi fann flera ettåriga fiskar, säger Kaj Johansson.

En viss risk att orenat avlopp rinner ut i ån vid skyfall kommer att finnas kvar även i framtiden.

– Reservkraftverken är inget skydd mot stora vattenmassor som kan leda till breddning ner i ån, säger Michael Horn.

Gert Ljungqvist

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons