Annons

Ridbanorna måste dräneras och hyvlas

I går var tre representanter från Skurups kommun på plats vid ridbanorna i Örsjö för att höra vad ridbanekonstruktören Anders Slätteryd hade att säga om den tänkta renoveringen. Efter att ha grävt på platsen kunde han dels konstatera att dräneringen inte fungerar som den ska och dels att minst det översta lagret måste tas bort.
Skurup • Publicerad 2 oktober 2012
Från Skurups kommun var Sven-Åke Malmström som är teknisk rådgivare Tommy Olofsson som är projektchef och Marcus Willman på plats när Anders Slätteryd undersökte ridbanornas konstruktion. – Här ser ni en packad historia av stenmjöl. Man har använt fel sorts material och därför rinner vätskan inte igenom, säger Anders Slätteryd.Foto: Anette Sjöstrand
Från Skurups kommun var Sven-Åke Malmström som är teknisk rådgivare Tommy Olofsson som är projektchef och Marcus Willman på plats när Anders Slätteryd undersökte ridbanornas konstruktion. – Här ser ni en packad historia av stenmjöl. Man har använt fel sorts material och därför rinner vätskan inte igenom, säger Anders Slätteryd.Foto: Anette SjöstrandFoto: Anette Sjöstrand

– Topplagret av grus stjälper mer än det hjälper. Det är mycket möjligt att det hade fungerat om det inte var ett så tjockt lager, men som det ser ut nu fungerar det inte alls utan det måste tas av, säger Anders Slätteryd som är försäljningschef för makadam på Sydsten.

Anders Slätteryd har ansvarat för att bygga ridbanor på en total yta av cirka 100 000 kvadratmeter, bland annat till Falsterbo Horse Show, Malmö City Horse Show samt trav- och galoppbanor på Jägersro. Kommunen har bokat mötet med honom för att få hans synpunkter och förslag på hur ridbanorna ska renoveras.

Annons

– Det här är ett helt förutsättningslöst möte. Vi är här för att se vad vi kan göra för att åtgärda de felkonstruerade banorna, säger Marcus Willman, chef för Serviceförvaltningen i Skurups kommun.

Kommunen genomförde nyligen en upphandlingsprocess, där tre entreprenörer lämnade in anbud och en av dessa vann upphandlingen. Därefter ångrade sig kommunen och beslutade att åtgärda banorna själv.

Varför genomförde ni en upphandlingsprocess i stället för att göra den här undersökningen först?

– Vi trodde att vi skulle få in anbud som svarade på de frågorna vi hade. Enligt villkoren i upphandlingen så var det anbudsgivarna som skulle specificera den tekniska lösningen. De tre entreprenörerna föreslog så olika lösningar att vi blev osäkra på om det skulle fungera. Vi är försiktiga nu, för det får helt enkelt inte bil fel igen, säger Marcus Willman.

Anders Slätteryd säger att det finns ett par grundläggande kriterier för konstruktion av ridbanor som inte har uppfyllts här.

– Ridbanor ska ha en stabilitet och de ska kunna ta hand om det vatten som kommer. Här finns det ingen stabilitet i materialet och dräneringen fungerar inte eftersom man har använt fel material. Det känns som att man har tagit det material som var närmast. Hade man haft materialkunskapen så hade det inte blivit så här, så felkonstruktionen handlar om okunskap.

Ej lämpliga

Banorna i Örsjö är byggda enligt Svenska ridsportförbundets rekommendationer. Anders Slätteryd menar dock att dessa inte fungerar som riktlinjer.

- Rekommendationerna är så generella att de förvirrar mer än de hjälper och det har jag påpekat för förbundet. De säger att de ska se över rekommendationerna, men inget händer.

Marcus Lundholm, som ansvarar för anläggningsfrågor på Svenska ridsportförbundet sedan augusti i år, håller med om att rekommendationerna är generella men han menar ändå att de är tillräckliga.

Annons

- De har använts för att bygga banor under en lång tid. Men, det händer mycket inom området och jag har som ambition att hänga med i utvecklingen och uppdatera rekommendationerna efter hand.

Ovanpå fiberduken

Anders Slätteryd säger att det egentligen hade varit bäst att göra om ridbanorna i Örsjö helt och hållet, men han kommer att lämna ett förslag på hur de kan renoveras inom kort.

– Enklast är att ta bort allt material som är ovanpå fiberduken, men det finns genvägar. Man kanske kan ta av toppskiktet och göra en slags håldränering genom fiberduken.

Maria Sällberg
Charlotte Hansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons