Annons

Runsten får stå kvar

Runstenen på Örsjögården får stå kvar. Om inte kyrkan och markägaren kan komma överens om en flytt.
Skurup • Publicerad 2 juli 2007
Runstenen i Örsjö
Runstenen i ÖrsjöFoto: 

Varken riksantikvarieämbetets runverk eller länsstyrelsen kommer att tvinga Örsjögårdens ägare att flytta stenen över till kyrkogården.

– Vi tänker inte inleda en kampanj för att stenen ska flyttas, säger Torgunn Snaedal på Riksantikvarieämbetets runverk.

Annons

Ämbetet menar att stenen måste flyttas med markägarens godkännande.

– I dag far inte stenen illa där den står och det finns också en viss hävd eftersom det stått i över hundra år på Örsjögården, säger Thorgunn Snaedal.

Hon tycker det är synd att det blivit så här och det var en miss av länsstyrelsen att inte skicka beslutet om enflytt för kännedom till Per Håkan Frising på Örsjögården.

Villie församling har planerat att flytta runstenen i år och fick tillstånd av länsstyrelsen att göra så.

– Men det var under förutsättning att stenen stod på kyrkans mark eller att markägaren var positiv, menar Markus Johansson på länsstyrelsen.

När länsstyrelsen fick kontakt med Örsjögårdens ägare visade det sig att han ville ha kvar stenen.

– Det finns exempel där vi har flyttat runstenar, berättar Thorgunn Snaedal. Men då har stenen stått olämpligt. Så är det inte i detta fallet.

Villie församling har planerat att lyfta stenen från Örsjögården in på kyrkogården för att den ska bli mer synlig och även sätta upp en ny skylt.

Enligt kulturminneslagen äger inte samhället fornminnen, men privata markägare måste ta hänsyn om man till exempel har en runsten på sin mark.

– I detta fallet är det markägarens sten, säger Markus Johansson.

Gert Ljungqvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons