Annons

Samråd på skärmar mötte motstånd

Vi kommer inte att acceptera att skärmutställningen på medborgarkontoret räknas som ett tidigt samråd. Det klara beskedet fick representanterna för Airicole när de i går mötte ett 30-tal kustbor i samband med att utställningen om den planerade vindkraftparken öppnade.
Skurup • Publicerad 1 juli 2002

- Vi talade med länsstyrelsen i morse och de sa att det bara går att använda den här formen av samråd vid mindre projekt. Det här är inget sådant, poängterade Maria Appelgren, styrelsemedlem i kampanjgruppen Rädda sydkusten som är under bildande. Motståndet mot planerna på en vindkraftpark i havet utanför Abbekås och Smygehamn har tidigare resulterat i häftiga orddueller mellan Airicole och de som bor utmed kusten. Senast vid ett möte i Folkets park i januari som lockade flera hundra besökare. Då föreslog de boende att ett samrådsmöte borde förläggas till sommaren eftersom de sommarboende då också skulle kunna göra sin röst hörd. Airicole som projekterar parken valde dock en annan lösning än ett möte för att samla in synpunkter. Skärmarna med information kommer att stå uppställda under två månader och varje måndag finns en representant för Airicole på plats. - Vi har försökt hitta en väg som innebär att fler människor kan komma när de själva vill. Bland annat eftersom det är svårt att hitta ett bra datum då några är på semester vilken dag vi än väljer, säger Göran Dalén, som ansvarar för upphandling och utveckling på företaget. Argumentet få dock hård kritik. - På ett möte får alla ta del av varandras synpunkter. Det här är inte acceptabelt, anser Sylve Söderström som bor i Dybäck. Göran Dalén hänvisar till företagets hemsida där frågor och svar kommer att läggas ut. Han poängterar att detta också bara är ett steg i en lång process. Länsstyrelsen kommer troligen i ett senare skede att besluta om ett fördjupat samråd då en mer grundlig genomgång av argument kommer att göras. Under gårdagen fick Göran Dalén ta emot en rad frågor från irriterade fastighetsägare. Allt från verkens höjd till hur mycket energi parken kommer att producera och företagets vinstintresse avhandlades. Naturligtvis fick han även frågan om Airicole kommer att ta någon hänsyn till resultatet av den kommunala folkomröstningen om havsbaserad vindkraft. På det svarade han undvikande att företaget tar ställning först när resultatet är känt. När mötet var som mest kaotiskt gick kommunalrådet Torbjörn Thorsson (s) in i diskussionen och föreslog Airicoles representanter att anordna ett möte under neutral ledning och att också informera boende i Trelleborgs kommun. Maria Appelgren, som själv bor i Beddingestrand, tillhör dem som kritiserade Airicole för att bara genomföra ett tidigt samråd i Skurup. Detta då verken även kommer att placeras utanför de östra delarna av Trelleborg. - Många som bor där är helt ovetande. Under hela tiden har de bara fokuserat på Skurup. Göran Dalén lovade att ta med synpunkten hem till Stockholm.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons