Annons

"Se över blandare och beredare"

Den senaste tidens klagomål på höga halter av koppar i dricksvattnet i Skurup gör att det för fastighetsägare kan vara en god idé att se över varmvattenberedare och vattenblandare.
Skurup • Publicerad 7 december 2011
Foto: 

Det konstaterar Lennart Thunberg, drifttekniker på Vattenverket i Skurup i Skurups kommun.

-Är man ny villaägare bör man undvika att sätta in en varmvattenberedare som innehåller koppardetaljer och kopparrör. Det finns ersättningsmaterial i dag.

Annons

Lennart Thunberg konstaterar också att en gammal sliten vattenblandare kan läcka varmvatten över i kallvattnet, något som kan ge upphov till kopparhalter i dricksvattnet.

-Blandare med ett grepp är vanliga i dag. Läckaget kan ske inne i blandaren. Då ser du inte det, säger han.

Den senaste tiden har några av Skurupshems hyresgäster – samt boende i det nybyggda villaområdet längs med Fenjagatan i Skurup – klagat på allt i från grönt hår till magproblem till följd av koppar i vattnet.

Vatten klassas som livsmedel och det är också Livsmedelsverket som ställer kraven på att dricksvattnet håller rätt kvalitet. I linje med detta tas prover på det vatten Skurups Vattenverk levererar sex gånger varje år.

-Det vatten vi levererar är fullgott. Det har vi koll på. Vad som sen händer ute på Skurupshem eller ute i bostadsrätter och villor kan vi inte blanda oss i. Det är inte vår sak, säger Lennart Thunberg.

Han konstaterar också att det vid provtagning är viktigt att göra rätt. Framför allt är det av betydelse att man låter vattnet rinna några minuter innan man tar provet. Dessutom är det kallvattnet som ska analysera och inte varmvattnet.

-Genom att varmvattnet ofta passerar igenom kopparledningar, så finns det ofta förhöjda kopparhalter där. Det är inget konstigt med det. Därför bör man inte heller dricka varmvatten, säger Thunberg.

Nybyggda hus med ledningar i koppar kan inledningsvis innehålla något högre halter av metallen än normalt. Halterna brukar försvinna efter att ledningen använts en tid. Användningen gör att det skapas en skyddande beläggning på insidan av rören och metallen fäller inte ut i dricksvattnet.

Skurup hämtar sitt dricksvatten från Alnarpsströmmen – en grundvattenkälla täckt av omfattande lager av moränleror. Vattnet bedöms vara väl skyddat mot föroreningar. Vattnet har också en hög ålder.

Lennart Thunberg konstaterar att man därför inte behöver tillsätta några kemikalier över huvudtaget. Däremot kräver regelverket att Vattenverket alltid klor i beredskap för att vid behov kunna rengöra vattnet.

Vattnet härdas med hjälp av salt till en hårdhetsgrad på någonstans mellan sju och åtta på en 21-gradig skala, vilket betyder att vattnet här är medelhårt. De avhärdningsfilter som installerats i äldre fastigheter med kopparrör kan orsaka höjda kopparhalter. Genom den hårdhetsgrad vattnet håller i Skurup är de enligt Thunberg ovanliga i kommunen.

Ann-Louise Olander
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons