Annons

Skurup föregångare i etisk upphandling

Skurup kan bli en av de första kommunerna i landet att ställa krav på sina leverantörer att deras varor till exempel inte får vara tillverkade av barnarbetare.
Skurup • Publicerad 20 januari 2002

På förslag ska den av fackförbundet TCO framtagna så kallade uppförandekoden införlivas i kommunens policy för upphandling. Det innebär att det ställs etiska krav på de företag som kommunen handlar av.

Än så länge är det bara Borås som beslutat att införliva koden i reglerna för upphandling. Trots kritik att det bland annat är i princip omöjligt att kontrollera om kraven efterlevs så valde kommunstyrelsen att ställa sig positiv till att de etiska kraven finns med i anbudsunderlagen.

Annons

- De ansåg att det var en viktig symbolfråga. Meningen är inte att det ska bli krångligare för de företag som handlar med kommunen, säger kommunchef Bo Strömgren.

Den statliga Upphandlingskommittén har dock valt att inte ta med uppförandekoden i lagen om offentlig upphandling med tanke på att det inte går att kontrollera om kraven efterlevs. Det är också tveksamt om det lagligt går att häva ett köp om det skulle visa sig att leverantören inte följt de etiska kraven.

Frågan ska nu avgöras av kommunfullmäktige vid sitt nästa möte.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons