Annons

Skurup och Ystad i unikt samarbete

Som bland de första kommunerna i landet samordnar Skurup och Ystad sin miljötillsyn mellan kommunerna. Själva igångsättandet av den nya arbetssättet startar till nyår.
Skurup • Publicerad 26 juli 2002

Bakgrunden är det arbetet som samverkansgruppen har arbetat med under ett tag. Nämligen att samordna både miljönämnd och förvaltning mellan de bägge kommunerna. - Just miljöfrågor lämpar sig mycket bra för att samordna mellan två kommuner på detta sätt. Dels har du en rad med spetskunskap inom olika kunskapsfrågor som då kan sammutnyttjas och dels kan man dra lärdom av varandras arbete, säger Bo Strömgren som är kommunchef i Skurup och varit en av de som hållit i utredningen kring sammanslagningen. Vad gruppen undersökt är om det juridiskt sätt är lagligt att miljöinspektörer arbetar inom en annan kommungräns och det har de nu funnit stöd för i lagen. - Det var en mycket viktigt fråga och efter den nya kommunallagen som kom för ungefär fem år sen så har det blivit möjligt för kommuner att slå samman både nämnder och förvaltningar och genom det också skapa förutsättningar för att tjänstemän ska kunna utöva lagen på varandras geografiska områden. Rent praktiskt kommer inte så mycket att hända efter nyår då samarbetet börjar. Det handlar mer om att kunna låna personal av varandras miljö- och hälsoskyddskontor vid sjukdomar och ledigheter. Men ledningarna för de bägge kommunerna har också uttalat en markering om en fortsättning. - Ja, de har tryckt på att vi ska presentera en plan för ett konkret samarbete över gränserna och inte bara massa snack, säger Bo Strömgren. Det yttersta målet är en gemensam nämnd med ledamöter från de bägge kommunerna. Något som, enligt Bo strömgren, är fullt möjligt. Men med förvaltningarna är det lite knivigare. Risken finns att Skurup bara blir en liten filial till Ystad. - Det finns ett egenvärde i att tjänstemännen jobbar i båda kommunerna. Men det viktiga att tänka på är att en miljöförvaltning inte lever ett eget liv, de har att samverka med samhällsbyggnads och de andra avdelningarna. Trots allt har ett datum på en sammanslagning satts till mitten av 2004. En tid som Bo strömgren säger inte ligger så långt bort. Nu ska det först bli val i Sverige och Skurup ska dessutom genomgå en stor och krävande egen omorganisation där nämnderna i princip ska upphöra. När allt det har satt sig återupptas arbetet med sammanslagningen. - Vi har en unik situation här och ligger i bräschen i landet vad gäller vårt samarbetet med Ystad. Det är inte många andra som kommit så långt i samma typ av utvecklingsarbete.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons