Annons

Skurup satsar minst på fritidsgårdar

Skurups fritidsgårdar har sämst budget i sydöstra Skåne. Ändå riskerar deras ekonomi att försämras ytterligare när kommunen nu måste spara. En kartläggning som tidningen gjort visar att Skurup i år satsar 420 kronor per mellan- och högstadieelev.
Skurup • Publicerad 8 maj 2003

Därmed är man distanserad med mer än 600 kronor av Ystad och Sjöbo kommuner. Även Tomelilla och Simrishamn ligger några hundralappar före. Sven Rosengren (fp), ordförande i utbildningsberedningen, blir förvånad när han får se siffrorna. - Jag visste att vi låg lågt, men jag hade ingen aning om att det var så stor skillnad, säger han. Men budgeten riskerar alltså att krympa ytterligare. Som tidningen tidigare har berättat står Skurup inför stora nedskärningar. 9 miljoner ska sparas i år och 20 miljoner 2004. Det är främst verksamheter som kommunen inte har någon lagstadgad skyldighet att erbjuda som kommer att få dra det stora besparingslasset. I riskzonen ligger områden som kultur, dagverksamhet för äldre och fritidsgårdar. Att budgeten redan idag ligger så pass lågt kan bero på bristande samordning i verksamheten. Kommunen har tre fritidsgårdar, i Skurup, Skivarp och Rydsgård. Fram tills nu har varje gård mer eller mindre skött sig själv. - Fritidsgårdarna har ramlat mellan stolarna, säger ungdomssekreterare Conny Ekstrand. Det har helt enkelt inte funnits någon samordning. Varje rektorsområde har haft ansvaret för sin gård och rektorerna har helt enkelt inte prioriterat den här typen av verksamhet i sina interna budgetar. Det är mycket vi har missat när vi inte har haft en gemensam chef. Men i och med tillkomsten av det nya Ungdomens hus har det blivit bättre. Biträdande rektorn på Mackleanskolan, Stefan Sundgren, har fått ett övergripande ansvar för gårdarna. - Men organisationen är så pass ny att vi ännu inte har märkt av någon skillnad, säger Conny Ekstrand. Sven Rosengren håller med om att det har funnits brister i samordningen och lovar samtidigt att den ska ses över ytterligare. - Vi ska utreda saken till nästa möte i utbildningsberedningen den 20 maj. Möjligt är att vi kan få en bättre samordning mellan de gårdar som finns i kommunen så att man exempelvis kan förflytta personal mellan gårdarna efter behov.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons