Annons

Skurups ansikte utåt tar form

Arbetet med att ge bilisterna ett trevligt välkomnande till Skurup har nu börjat. I förra veckan hölls första mötet om hur nya infarten från E65 ska utsmyckas.
Skurup • Publicerad 4 mars 2002

Från början var det tal om att utlysa en tävling om hur området ska se ut i framtiden. Men nu har kommunen i stället valt ut dem som får uppdraget. - Det är personer vi känner sedan tidigare och som visat intresse för att arbeta med utsmyckningen, säger stadsarkitekt Robert Werner. Utsedda för uppdraget är landskapsarkitekter från Landskapsgruppen Syd, som också är med i det pågående arbetet att förnya Kyrkogatan, arkitekter från Blomqvist Arkitekter AB i Malmö samt konstnärerna Eva-Maria Eriksson och Lena Hilbertsdotter. De har nu några veckor på sig att fritt formge det första intrycket av Skurup. Därefter ska gruppen träffas igen och diskutera förslagen. Först efter påsk räknar Robert Werner med att det finns ett slutgiltigt förslag. Hur de olika idéerna ska paras ihop får visa sig längre fram. Genom att konstnärerna och de olika arkitekterna tittar på möjligheterna från olika håll och med olika ögon finns det möjlighet att hitta en lösning som bygger på bitar från alla grupperna. Klart är sedan tidigare att Mackleans minne ska finnas med någonstans. Märket som innan ombyggnaden av E65 stod ungefär mittemot dåvarande avfarten till Svaneholm. - Det ska mycket till för att ta bort det helt och hållet. En annan viktig skurupsreferens som Robert Werner ser det är Zimmermans backe. Den kommer dock längre från infarten i och med att den nya vägen in till byn öppnas. Kanske kan backen belysas på något sätt för att därigenom fortfarande tjäna som landmärke. Hur mycket av utsmyckningen och planerna i övrigt som kommer att vara klara till öppningen den 14 juni är osäkert. - Arbetet får ses på lång sikt. Men kanske kan åtminstone vissa delar vara klart. Önskemålet är att bryta ut något som snabbt kan fås på plats. Själv anser Robert Werner att arbetet gärna får resultera i något spektakulärt. Bara det har förankring i bygden. Han poängterar dock att det är viktigt att resultatet ger en helhetsbild. För utsmyckningen av den nya infarten har avsatts 90|000 kronor i arvode. Det innebär att de tre grupperna landskapsarkitekter, arkitekter och konstnärer får 30|000 kronor var. Hur ska Skurup välkomna bilisterna från E65 när nya infarten tas i bruk? Den frågan arbetar sedan förra veckan olika grupper av arkitekter och konstnärer med. Förhoppningsvis ska någon del hinna bli klar till invigningen i juni. BILD: JAN-OLLE PERSSON

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons