Annons

Skurups kommun får mer pengar

Skurups kommun får nästan 6,5 miljoner kronor mer än förra året från det kommunala utjämningssystemet. Eller Robin Hoodskatten som systemet ofta kallas.
Skurup • Publicerad 14 mars 2002

Totalt beräknas kommunen kunna inkassera drygt 128 miljoner kronor i statsbidrag för året 2002. Skurup tillhör de 179 kommuner som i år får ut mer pengar jämfört med förra året, enligt de preliminära siffrorna från Statistiska centralbyrån. Landets övriga 110 kommuner förlorar bidrag. Förbättringen för Skurups del beror allra främst på att inkomstutjämningen per invånare ökar med drygt 300 kronor. För varje invånare i Skurup får kommunen 9 259 kronor i totalt statsbidrag i år. Förra året var den siffran bara 8 881 kronor. Det kommunala utjämningssystemet syftar till att garantera att Sveriges kommuner får likvärdiga ekonomiska förutsättningar att verka under. Det oavsett de strukturella förhållandena som råder i kommunen, till exempel antalet invånare. Utjämningssystemet är i princip självfinansierande. Det bygger på att vissa kommuner betalar avgifter och att andra kan kassera ut bidrag. År 2002 betalar till exempel Danderyds kommun nästan 12 000 kronor i bidrag per invånare, mest i landet. Lidingös förlust ligger på drygt 7 000 kronor. I gengäld får Dorotea kommun lite mer än 23 000 kronor i bidrag för varje invånare i kommunen. Det är högst i landet följt av Pajala som erhåller nästan lika mycket.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons