Annons

Skurups kommunledning siktar på budget i balans

En budget i balans kan leda till att skolan i Skurup förlorar nio lärartjänster. Kommunalrådet, Niklas Sjöberg, (m), hoppas dock på andra lösningar.
Skurup • Publicerad 2 november 2006

– Vi kommer att ha balanskravet som ett absolut mål precis som tidigare år, säger kommunalrådet, Niklas Sjöberg.

Med anledning av att det nyligen varit val framhåller han att det förslag som nu ligger till nästa års budget ska ses som ett detaljerat diskussionsunderlag, inte som en färdig budgetplan för den kommunala ekonomin i Skurup kommande år.

Annons

Budgetförslaget som kommunstyrelsen kommer att få ta ställning till i mitten av nästa vecka bygger på ett underlag som tagits fram av kommunens två förvaltningschefer, Birgitta Jönsson och Rolf Christersson.

Enligt den sammanfattande resultaträkningen siktar man på att kommunens verksamheter år 2007 kommer att kosta 520 miljoner kronor efter avskrivningar. Enligt budgetförslaget räknar man med att Skurup ska få in 403 miljoner kronor i egna skatteintäkter under nästa år.

Därtill räknar kommunen med att få närmare 104 miljoner kronor i generella statsbidrag och utjämningsbidrag.

När posterna för finansiella intäkter och kostnader är frånräknade landar det beräknade resultat för nästa års kommunala budget på 5,6 miljoner kronor i överskott.

För att nå dit krävs dock att kommunen lyckas hitta möjligheter att spara eller tjäna ytterligare 33 miljoner kronor jämfört med rambudget. I förteckningen över möjliga minskade kostnader finns många poster som inte direkt berör de kommunala verksamheterna. Det gäller bland annat medel avsatta för löneökningar och centrala anslag för pensionskostnader.

Kommunen räknar också med ökade skatteintäkter och mer statliga pengar som utlovats till kommunala kärnverksamheter. Några av besparingarna som berör kommunens verksamheter kommer att ske som en direkt följd av beslut som fattats av den nya regeringen.

Andra förslag har initierats av den egna förvaltningsledningen.

Ett av de förslagen är att ta bor drygt nio lärartjänster inom grundskolan.

– Jag tror inte att vi kommer att genomföra detta, anser Niklas Sjöberg.

Han föreslår i stället en större genomlysning på hela skolområdet.

Annons

Ett förslag som beräknas förbättra de kommunala finanserna med fyra miljoner kronor är att överlåta kommunens särskilda boenden till ett nybildat dotterbolag till Skurupshem AB.

Pernilla Roshäll Berthelot

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons