Annons

Skurupsbarn deltar i byggplaneringen

Resultatet ska bli en checklista över hur man får in barns behov i nya översiktsplanerBarnen ska tycka till när Abbekås planeras.
Skurup • Publicerad 13 februari 2002

Skurup är en av tre skånska pilotkommuner i ett nytt projekt för att säkerställa barns behov och inflytande i nya översiktsplaner. Projektet leds av länsstyrelsen i Skåne. Det ska leda fram till en checklista som andra skånska kommuner kan följa i sin fysiska planering. Skurups kommun tänker använda sig av planarbetet i Abbekås när de deltar i projektet. Barn och ungdomar där kommer på ett eller annat sätt att få säga sitt när ortens utbyggnad planeras. Exakt hur det ska gå till är inte klart ännu. - Vi har ju en ungdomsfullmäktige. Vi tänkte försöka få med ungdomars synpunkter den vägen, säger stadsarkitekt Robert Werner. Ett annat alternativ kan vara att ta kontakt med skolan och låta barnen i Abbekås diskutera där på något sätt, menar han. Exakt hur deltagandet i projektet kommer att visa sig i den färdiga planen för Abbekås är omöjligt att säga idag. Barnen och ungdomarna har ju inte sagt sitt ännu. Men Robert Werner tror att det kommer att handla mest om konkreta saker som cykelvägar, att ha något att göra på fritiden och om platser att utöva sina hobbys på. Det kommer inte alls att handla om utbyggnadsfrågor när barnen är med, gissar Robert Werner. Intresset för sånt kommer först senare i livet. - Men vi måste hitta en arbetsform för att få med ungdomarna. Egentligen är det ju dem vi planerar för. Det mesta av det som planerna handlar om kommer ju inte att vara klart förrän barnen är vuxna, säger han. Projektet inleds med att kommunerna går igenom om barnperspektivet finns i kommunens planer idag. Man tittar också på inom vilka områden deras inflytande behövs och hur barnens behov kan tas tillvara i planarbetet. Detta görs tillsammans med en projektledare. Därefter ska man arbeta fram en checklista som sedan testas i kommunens arbete med översiktsplanen. Projektet är ett led i riksdagen nationella strategi för att förverkliga FN:s barnkonvention. Hittills har även Svalövs kommun bestämt sig för att delta i projektet. Text: Fredric Mehlin

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons