Annons

Skurupsbor råkar ut för fler olycksfallsskador

Antalet olycksfallsskador som Skurupsborna råkar ut för har ökat den senaste femårsperioden. Unga män i trafiken är en utsatt grupp.
Skurup • Publicerad 13 januari 2006

År 1999 sökte personer mantalsskrivna i Skurups kommun sjukhusvård för totalt 493 skador som orsakats av olycksfall. År 2003 var siffran uppe i 932 medan den 2004 hade sjunkit något, till 842.

Detta framgår av statistik från de skånska sjukhusen som nu ställts samman av socialmedicinska enheten vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Statistiken är bland annat tänkt att kunna utgöra underlag för skadeförebyggande arbete i kommunerna.

Annons

Av siffrorna framgår att trafikmiljö och idrottsmiljö är två områden där unga Skurupsmän mellan 15 och 24 års ålder är speciellt utsatta. Särskilt 2002 till2004 var incidensen, alltså antalet skador per 1000 invånare och år, för den aktuella åldersgruppen män mycket högre än tidigare när det gäller skador i trafikmiljö. Birgit Modéen, hälsoplanerare vid socialmedicinska enheten, påpekar dock att rapporten bara presenterar siffror, några slutsatser om orsaker kan man inte dra direkt från sammanställningen.

– Det är ren statistik. Den enda analys vi gjort är att kolla så att inte sådant som till exempel flytt eller stängning av akutmottagningar har spelat in. Men enligt Birgit Modéen vet man också att antalet mopedolyckor rent generellt i stort sett fördubblats under de senaste åren. Därför kan mopedolyckor tänkas vara en förklaring, även om hon inte kan fastslå det vetenskapligt utifrån statistiken, säger Birgit Modéen.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons