Annons

Skurupsborna får tycka till om 200 vindkraftverk

Redan innan efterdyningarna till folkomröstningen hunnit lägga sig är det dags för samråd angående nya vindkraftverk till havs.Den här gången gäller det omkring 200 verk vid Kriegers Flak söder om Trelleborg.
Skurup • Publicerad 15 november 2002

Området ligger mellan 3,5 och 4,5 mil ut från land och därmed utanför den svenska territorialgränsen. Eurowind som projekterar vindkraftparken hade i våras en första kontakt med Skurups, Trelleborgs och Vellinge kommuner samt ett flertal berörda myndigheter. Detta trots att Kriegers Flak ligger så långt ut att det egentligen inte behövs då det i slutändan bara blir regeringen som får ta ställning till projektet. Detta i motsats till Airicoles planer där verken ska ligga så nära land att de hamnar inom kommunernas område. - Vi hade kunnat strunta i att genomföra samråd men väljer att ändå ha det för att sprida information om planerna, säger Göran Loman som är projektledare på Eurowind. Han medger att de också tagit lärdom av Airicoles agerande. - Vi hade personer på plats i samband med Airicoles möten och vi tror att vi skött det hela bättre. Men jag inser att branschen nog arbetar i uppförsbacke när det gäller sydkusten. Göran Loman har under de senaste dagarna tagit kontakt med både Maria Appelgren och Anita Nilsson, ordförande respektive sekreterare i föreningen Rädda Sydkusten, som arbetade mot Airicoles projekt. Han har också diskuterat upplägg i samband med de stundande samråden med Tomas Krüeger som även han agerade för ett nej i folkomröstningen. - Vi hade redan från början tänkt genomföra samråd men han underströk betydelsen av att ta med synpunkter från allmänheten så tidigt som möjligt i processen. Göran Loman tror emellertid inte att motståndet mot Eurowinds projekt kommer att bli så stort eftersom verken ligger betydligt längre ut. - Men en klar dag kommer de att kunna ses från land. Omkring hälften av verken ligger ovanför horisonten. Anita Nilsson tror inte heller att det kommer att bli samma typ av protester. Huruvida Rädda Sydkusten som organisation ska engagera sig har de ännu inte diskuterat. - Vi har möte nästa gång den 3 december och då kommer vi att ta upp frågan. Personligen tycker jag att vindkraften kan ifrågasättas överhuvudtaget med tanke på de subventioner som den fått. Även om placeringen i det här fallet är bättre. Att Göran Loman ringt upp henne och Maria Appelgren tycker hon känns som om företaget försöker få dem att bli välvilligt inställda till projektet. Redan i morgon lördag startar Eurowind utställningar i Skurup (turistbyrån), Trelleborg (huvudbiblioteket) och Skanör (biblioteket). Dessa ska pågå till den 7 december. Tidiga samråd ska hållas mellan den 26 och 28 november i i tur och ordning Trelleborg, Skurup och Vellinge. Under nästa år räknar Eurowind med att hålla utökat samråd för att under 2004 vara färdiga att ansöka om tillståndsprövning hos regeringen. Först runt 2007 räknar Göran Loman med att det kan bli driftstart.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons