Annons

Skurupshem höjer hyran

Hyran i Skurupshems lägenheter höjs nästa år. Ökningen blir 18 kronor per kvadratmeter vilket för en normalstor trerummare innebär en höjning med drygt hundra kronor i månaden.
Skurup • Publicerad 12 november 2002

Det nya avtalet som börjar gälla från den 1 januari har förhandlats fram i dialog med Hyresgästföreningen och medför i genomsnitt en ökning av hyran med 2,5 procent. - Vi är rimligt nöjda. Fullt nöjd är man väl aldrig men hyran i Skurupshems fastigheter har nu legat still i 15 månader och dessförinnan sänkts så det är inte möjligt att hålla emot längre, säger Peter Olsén, ombudsman i Hyresgästföreningen. Trots höjningen konstaterar han att skurupsborna ändå tillhör den gruppen som betalar bland de lägsta hyrorna i Skåne. Skurupshems vd, Bertil Nilsson, säger att ökningen inte ger full täckning för den kostnadsökning som förväntas under 2003. Förutom inflationen räknar han med bland annat kraftiga höjningar av försäkringspremierna. Därtill kommer höjda avgifter för energiförbrukning. - Att vi i alla fall klarar av ekonomin beror på att allt färre av lägenheterna står outhyrda samt att vi internt arbetar för en fortsatt effektivisering. Bertil Nilsson hoppas också kunna hålla försäkringskostnaderna nere genom att arbeta förebyggande. Områdena Munkaholm och Östergård, där det i dag förekommer flest vattenskador i Skurupshems bestånd, ska kontrolleras extra noga för att se om det går att upptäcka brister som i förlängningen kan orsaka vattenskador. Arbetet ska utföras i samband med monteringen av brandlarm som ska genomföras i bolagets alla lägenheter. Skurupshem hoppas fortfarande att det ska kunna ske innan jul som utlovat men problem med leveransen av larmen gör att det i nuläget är osäkert. Ökningen nästa år blir lika stor för alla lägenheter. I den överläggning som varit mellan Skurupshem och Hyresgästföreningen talades det denna gången inget om differentierad hyressättning. Det vill säga att ökningen blir olika hög beroende på i vilket område man bor. Bertil Nilsson tycker att det vore önskvärt och även Peter Olsén säger att det kan finnas anledning att se på det till kommande år. Vid överläggningarna parterna emellan framkom kritik mot skötseln av utemiljön på en del av områdena. Bertil Nilsson säger att det gäller de ställen där företaget avtalat med kommunen om att de ska sköta uppgiften. Så sent som i går morse hade de ett möte om kritiken. Några förhandlingar mellan de privata fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har än så länge inte genomförts men det troliga är att de följer Skurupshems avtal.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons