Annons

Socialbidragen minskar kraftigt

Kostnaden för socialbidrag fortsätter att minska i Skurup. Under årets första sex månader har bidragen gått ned med 18 procent jämfört med samma period förra året.
Skurup • Publicerad 15 november 2002

Detta kan jämföras med den genomsnittliga minskningen i Sverige som enligt statistiska centralbyrån är fem procent. - Det här är glädjande och positivt för alla i kommunen eftersom det frigör pengar till annan verksamhet, säger socialnämndens ordförande Gertrud Ekman (s). Hon hoppas att minskningen kan fortsätta ytterligare men menar också att det finns en nedre gräns som kanske inte är så långt borta. Under en rad år har socialbidragen gått ned i Skurup liksom i många kommuner. Sedan 1995 har behovet av socialbidrag sjunkit med 25 procent i hela landet. Främst är det ett förbättrat läge på arbetsmarknaden med färre arbetslösa som ligger bakom förändringen. För Skurups del minskade socialbidragen kraftigt 1997 när man införde enheten för arbete och försörjning. Enheten tar hand om de socialbidragstagare som är utan jobb och försöker snabbt slussa in dem i arbete, utbildning eller praktik. Verksamhetschefen för social service Eva Toft tycker att den uppdelning som gjordes för fem år sedan har varit lyckosam. Innan delningen betalde Skurup ut runt 12 miljoner per år i socialbidrag, idag har den siffran sjunkit till mindre än hälften. Kvar hos social service finns idag endast ungefär en tredjedel av dem som behöver socialbidrag, övriga har enheten för arbete och försörjning hand om. - Vi har ansvar för dem som har sociala problem och det är en grupp som i stort sett ligger konstant. Men glädjande nog har även vi märkt en liten minskning i våra utbetalningar, säger Eva Toft. Minskningen sågs första gången förra året och Eva Toft tror att den beror på det framgångsrika samarbetet med Försäkringskassan som gör att personer snabbare rehabiliteras tillbaka till arbetslivet. Eva Toft betonar dock att det finns en nedre gräns för hur lite socialbidrag som kan betalas ut i en kommun. - Det finns alltid en grupp som behöver ekonomiskt stöd, det kan man inte komma ifrån. De pengar som frigörs när socialbidragen minskar tas tillbaka till kommunens budget där de fördelas till annan verksamhet. - Vi har fått tillbaka mycket till socialnämnden och har kunnat satsa på bland annat förebyggande verksamhet bland ungdomar och bättre åldringsvård, säger socialnämndens ordförande Gertrud Ekman.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons