Annons

Spiksäkert kallaste jobbet i Skurup

Att det blåser på toppen är ett känt uttryck. Men sällan har kylan känts så påtaglig som hos snickarna som nu arbetar med takstolen på nybygget vid Fiskaregatan.
Skurup • Publicerad 19 januari 2006
Många av de hyresgäster som ska flytta in i de 30 lägenheterna har hört av sig till byggarna och frågat om de kan få ritningar över sina nya hem.
Många av de hyresgäster som ska flytta in i de 30 lägenheterna har hört av sig till byggarna och frågat om de kan få ritningar över sina nya hem.Foto: 
Arbetsledare Hans Lindgren visar runt på bygget. För honom har arbetet inneburit en första kontakt med Skurup.
Arbetsledare Hans Lindgren visar runt på bygget. För honom har arbetet inneburit en första kontakt med Skurup.Foto: 
Blåsten gör det kallt för snickarna Rolf Hansson och Marcus Björkholtz som arbetar med takstolen till de nya fastigheterna vid Fiskaregatan. Utsikten kan de däremot inte klaga på. BILD: SPRISSE NILSSON
Blåsten gör det kallt för snickarna Rolf Hansson och Marcus Björkholtz som arbetar med takstolen till de nya fastigheterna vid Fiskaregatan. Utsikten kan de däremot inte klaga på. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Det byggs på flera håll i Skurup. Men hur är det egentligen för dem som arbetar på toppen av ett med Skurupsmått mätt högt bygge?

– Sånt här borde man bara göra på sommaren, säger Marcus Björkholtz.

Annons

Tillsammans med Rolf Hansson håller han på att snickra ihop takstolen på fastigheterna i hörnan Fiskaregatan/Tegelgatan som inrymmer 30 lägenheter.

Utsikten från det som sedermera ska bli vinden spänner över flertalet av Skurups takåsar. På håll syns också Zimmermans backe.

Även om det var många som huttrade när de gick på Skurups gator i går är vinden än mer påtaglig på deras arbetsplats.

– Det är blåsten som gör det så kallt. Ofta är det bättre om det är ett par minusgrader men vindstilla.

Snickarna arbetar i pass om mellan två och tre timmar i stöten. Väl påpälsade samtidigt som de hela tiden rör på sig under arbetet gör att de någorlunda uthärdar de yttre förhållandena.

– Sen när det väl blir vår är det dags för oss att gå in och arbeta i huset, konstaterar Marcus Björkholtz lite ironiskt.

Så här långt har arbetet med fastigheterna gått som planerat säger Peab:s platschef Leif Renkler. Blott två dagar under snökaoset i slutet på förra året har jobbet stannat av.

Husen har nu nått toppen i och med bygget av taket. Närmast väntar det som kallas utfackningsväggar. De monteras utanpå betongblocken och utgör en form av stomme för ytterväggarna. Sedan är det dags för murning. Men tills dess måste det vara plusgrader.

Inflyttning är beräknad till den 1 september.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons