Annons

Stadsarkitekt kritiserar bygglov

Skurups kommuns översiktsplan respekteras inte av länsstyrelsen. Det anser stadsarkitekt Robert Werner som i ett yttrande till miljödepartementet angående ett bygglov för vindkraft ifrågasätter om det är lönt för kommuner att lägga ut stora pengar på att ta fram planer när högre instanser ändå inte följer dem.
Skurup • Publicerad 25 maj 2003

Ärendet gäller ett vindkraftverk som en fastighetsägare har begärt att få uppföra på Backagården, strax öster om tätorten. Eftersom kommunen anser att det är en mycket olämplig placering han man sagt nej till bygglovet. - Dels ligger det nära framtida industrimark, dels handlar det om att placeringen inkräktar på kulturlandskapet, förklarar stadsarkitekt Robert Werner. Trots detta fick fastighetsägaren ja till sin ansökan hos länsstyrelsen. Ärendet överklagades och i mars gav även kammarrätten sitt godkännande av verket. - Jag förstår inte varför de ifrågasätter våra planer, fortsätter Robert Werner. Kommuner har ju planmonopol men det verkar som om länsstyrelsen anser att vindkraft ska fram och låter allt annat få stryka på foten. Men Boel Wieslander som är den som har handlagt ärendet på länsstyrelsen håller inte med om att kommuners planer inte följs. - Vår uppgift är att väga samman olika intressen och i det här fallet handlar det ju också om den enskildes rätt att använda sin mark. Att det ligger intill industrimark är inte något skäl för avslag. Hon säger att det svåra avvägandet gällde hur vindkraftverket kommer att se ut i landskapet. - Vindkraftverkets placering innebär att det sticker upp över Zimmermans backe, något som kommer att förändra en viktig symbol för kommunen. I sin skrivelse till regeringen påpekar Robert Werner att Skurups kommun den senaste tiden upplevt en tendens att gällande plandokument ifrågasätts av överordnade myndigheter. Han hänvisar, förutom till fallet med vindkraft nära Skurups tätort, även till att länsstyrelsen krävt förnyad prövning av fyra vindkraftverk i Trelleborgs kommun, endast 100 meter från gränsen till Skurup. Ett annat fall där kommunens planer inte följts gäller en fastighetsreglering i Abbekås. - Att vi inte alltid följer kommunernas planer beror ofta på att de är gamla och att de inte följer den senaste lagstiftningen. När det gäller vindkraft handlar det också om att kommuner i bland ställer upp en policy som går emot gällande praxis, förklarar Leif Nyberin på Länsstyrelsens rättsfunktion. Frågan om vindkraftverket i Skurup kommer slutgiltigt att avgöras av regeringen. Robert Werner hoppas nu på att de inte kommer att följa länsstyrelsens och kammarrättens beslut. - Regeringens uppgift är att avgöra själva planfrågan och jag har svårt att se att de skulle kunna gå helt emot kommunens planer.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons