Annons

Stökig tomt har fått Rydsgårdsbor att reagera

En skräpig tomt i Rydsgård har fått närboende att reagera och höra av sig till kommunen. ”Jag håller med om att det inte ser bra ut, och har skickat en skrivelse till fastighetsägaren”, säger miljöinspektör Erik Torkelsson.
Rydsgård • Publicerad 13 januari 2019
En tomt får inte förvandlas till soptipp. Bilden är inte från Rydsgård.
En tomt får inte förvandlas till soptipp. Bilden är inte från Rydsgård.

På den aktuella tomten finns möbler, fordon och bråte. Enligt den person som hört av sig till kommunen har tomten under en längre tid sett ut på det här viset. Och nu oroar man sig för att det kan lockas råttor till platsen.

Erik Torkelsson har inte själv varit ute och tittat. Men i skrivelsen till kommunen har en bild bifogats.

Annons

– Där ser man tydligt hur det ser ut. Det är uppenbart att man inte vill ha möblerna längre om man låter dem ligga såhär. Och saker man vill göra sig av med är att betrakta som avfall, säger han.

Det är i miljöbalken samt i plan- och bygglagen som den här typen av ärenden regleras. I miljöbalken klargörs att tomtägare ska vidta de åtgärder som krävs för att för att ”hindra uppkomst av eller undanröja olägenheter för människor hälsa eller miljön”. Det görs delvis skillnad på tomter i glesbygden respektive inne i en tätort. Enligt Erik Torkelsson handlar det också om en personlig bedömning, än om reglerna för avfallshantering är mycket tydliga.

– Om det är av ringa omfattning så vidtar vi inga åtgärder, men om det handlar om mycket avfall kräver vi att det tas omhand. Sedan är det skillnad på olika typer av avfall. Är det miljöfarliga saker räcker det med ett enda bilbatteri, säger han.

Enligt Erik Torkelsson är den här typen av ärenden inte helt ovanliga, och det händer att samma fastigheter har återkommande problem.

– Det kommer in några stycken varje år. Det handlar även om tomter som är ovårdade, alltså där man inte sköter växtligheten.

Fastighetsägaren har i det här fallet informerats om att det gjorts en anmälan om avfallet på tomten. På fredagen hade ännu inget svar inkommit till kommunen.

– Hör man inte av sig får vi åka ut på en tillsyn på platsen. Då får vi göra en bedömning om det handlar om bristfällig avfallshantering. Det är inom detaljplanelagt område, det får vi också ta med, säger han.

Om hanteringen är bristfällig kommer fastighetsägaren uppmanas att städa upp. Och om så inte sker kan det bli tal om ett föreläggande förenat med vite.

Ann-Louise OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons