Annons

Strandade sälar kan ha drunknat

De två döda gråsälar som strandat vid Mossbystrand kan ha drunknat. "Den vanligaste dödsorsaken är att sälar fastnar i fiskredskap och dör drunkningsdöden", berättar biolog Eva Eklöf på Riksmuseet i Stockholm.
Skurup • Publicerad 7 november 2008
Zerny Persson på kommunens gatukontor med en av de döda gråsälarna. Bild: Sprisse Nilsson
Zerny Persson på kommunens gatukontor med en av de döda gråsälarna. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Foto: 

Sedan brukar sälkropparna dumpas i havet och efter ett tag spolas de upp på land. Strömmar kan också flytta de döda djuren långa sträckor.

- Fiskare har ingen skyldighet att rapportera om det fastnar sälar i deras redskap och drunknar, berättar Eva Eklöf. Sälar kan också utsättas för olaga jakt och de kan dö av åldersskäl förstås.

Annons

Sälarna på träffades på samma plats vid Mossbystrand.

- De låg alldeles bredvid varandra precis som om någon lagt dem där, berättar Zerny Persson på gatukontoret.

Han fick det lite tveksamma uppdraget att ta hand om de stinkande sälkadavren.

- Det var inte något roligt arbete att ta hand om kropparna, säger han. Det luktade fruktansvärt och min arbetskamrat spydde när vi stoppade ner dem i plastsäckar.

Kommunen har egentligen ingen skyldighet att ta hand om döda djur. Men man vill hålla stränderna rena och fina. Sälar är dessutom väldigt stora djur som ligger kvar länge innan de bryts ner.

De båda sälarna kommer att få en värdig avslutning på livet.

- Vi kommer att gräva ner dem på djurkyrkogården vid Bräknehus, säger Zerny Persson.

Innan de begravs kommer en mindre obduktion att göras. En sälexpert kommer öppna upp kropparna och ta vitala organ som sedan undersöks närmare. På så vis kan man fastställa ålder, kön och se om djuren utsatts för miljögifter. Dödsorsaken kanske också kan fastställas.

- Varje år flyter det iland ett par sälar utmed Skurups kust, berättar miljöinspektör Sophie Hedenskog på miljökontoret. Att det påträffas två på samma ställe är förstås inte vanligt. Tumlare har också flutit iland en gång.

De döda sälarna var förmodligen två unga djur som ännu var oerfarna. Vilket kan tyda på att de fastnat och drunknat. Äldre sälar är mycket skickliga på att tjuvvittja fiskares redskap. Detta har lett till konflikt med främst det kustnära fisket. Längre upp i Östersjön anses sälar vara ett stort problem för fiskare.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons