Annons

Tandfe botade läkarskräck hos unga Skurupsbor

Det finns mindre angenäma saker här i livet. Till det hör definitivt första tandläkarbesöket.– Men vi vill ta hål på en del av de fördomar som finns inte minst bland vuxna, säger klinikchefen Anna Neglen och har öppet hus på Folktandvården i Skurup för de allra minsta.
Anna Neglen, klinikchef
Skurup • Publicerad 30 april 2017
Sigge Lööw Ödahl älskar chokladbullar. Men av den lasten märks ingenting på tänderna, säger tandläkare Helena Svensson efter noggrann inspektion.
Sigge Lööw Ödahl älskar chokladbullar. Men av den lasten märks ingenting på tänderna, säger tandläkare Helena Svensson efter noggrann inspektion.

Det är tidig morgon och regnet hänger i luften. En mamma har lyckats locka med sig den lille sonen som helst hade velat ligga kvar hemma i sängen. Men nu ska tänder inspekteras. Fast av milda tandläkare med mjuka grepp. Något som Sigge Lööw Ödahl får erfara. Han hoppar glatt upp i ”karusellstolen”, som han kallar den, och visar efter lite uppvärmande lek upp gaddarna för tandläkaren Helena Svensson, som kan konstatera att treåringen har perfekta tänder.

– Bra borstat här, säger hon belåtet och Sigge får sitt diplom med Bamse på och en biljett till fiskedammen.

Annons

Nu kan Sigge ta med sig de goda erfarenheterna hem från besöket på Folktandvården och återbesöket kommer inte att vara något att oroa sig över.

– Vårt mål är att man ska tycka att det är roligt att gå till tandläkaren, säger klinikchefen Anna Neglen och berättar om sin egen tandläkarskräck i unga år.

Hon var nämligen listad i Ystad och led av tandläkarskräck.

– Så jag utbildade mig till just tandläkare för att bli av med det traumat som följde mig under barndomen. På mitt första jobb blev jag dessutom kollega med sköterskan som jag en gång gått till…

Nu hjälper hon andra att komma över obehaget med att gå till tandläkaren.

– Det finns mycket fördomar och många missförstånd när det gäller tandläkare, inte minst bland vuxna. Vi har till uppgift här på Folktandvården i Skurup att avdramatisera besöket.

Därför anordnar man speciella barndagar fyra gånger om året, med start i höstas. Nu arrangerades eventet för tredje gången. Och man lockade med en massa presenter och diverse upptåg.

– Vi har besök av den så kallade tandfen som har satt upp en fiskedamm. Och alla barn som lämnar sin napp i korgen får en extra present, berättar Ingrid Ekstedt som är kliniksamordnare i Skurup.

Tandläkaren är en som följer en genom livet. Det första besöket sker redan när man är ett år. Och från och med tre års ålder går man mer regelbundet till tandläkaren. I dag har alla under 22 år gratis tandvård dessutom.

– Här i Skurup har vi runt 3000 barn och ungdomar listade. Det utgör ungefär 90 av alla i den åldern, berättar Anna Neglen.

Annons

Enligt klinikchefen har de flesta barnen i Skurup bra tänder, men en liten andel av dem har ganska dåliga tänder och många hål.

Den stora boven när det gäller tänderna?

– Det är såklart godis och läsk. Men även allt detta småätande mellan målen som en del unnar sig. Det är okej att äta sötsaker ibland, och det där med lördagsgodis är en bra idé. Föräldrarna har ett stort ansvar. Det är tråkigt när man inte orkar stå emot ungarnas tjat, ger med sig och köper godis och läsk alla dagar i veckan.

Väntrummet fylls på med andra barn i åldern tre till fem år som vill ha gaddarna inspekterade. Allt går lugnt till och någon tandläkareskräck syns inte på det här stället.

– Det var en liten kille som vägrade, men han kunde tänka sig att gapa stort ute i korridoren. Då genomförde vi undersökningen där ute istället, berättar Anna Neglen.

Men om tandtrollen varit fram då?

– Då måste man borra. Vi ger de minsta något lugnande så att de får en minneslucka under själva behandlingen och slipper en traumatisk upplevelse.

"Vi ger de minsta något lugnande så att de får en minneslucka under själva behandlingen och slipper en traumatisk upplevelse."

Per Hägred

Hur bra är de unga Skurupsbornas tänder?

"Vi mäter ju hela tiden och har bra koll på hälsoläget. Jämfört med andra kommuner i Skåne ligger vi i mitten. Varken sämst, eller bäst. Det där beror ju mycket på socioekonomiska förhållande och asylinflyttningen. Tyvärr har många av de som har det lite sämre och även de som är asylsökande, de barnen har oftast sämre tandhälsa än andra. Där är det så kallade ohälsotalet större."

Anna Neglen, klinikchef

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons