Annons

Ytterligare en misshandel vid Mackleanskolan

På måndagen angreps en elev av tre andra ungdomar utanför Mackleanskolan. För två veckor sedan inträffade en liknande händelse, då en lärare till slut fick ingripa. Men enligt rektorn har de allvarliga incidenterna minskat - och tryggheten på skolan ökat.
Skurup • Publicerad 7 maj 2019
Mackleanskolan i skurup.
Mackleanskolan i skurup.

Måndagens misshandel ägde rum när tre tonåringar, som uppges inte vara elever på skolan, dök upp utanför högstadiet. Av okänd anledning gav de sig på en av eleverna med både våld och hot.

Händelsen, som är polisanmäld, är i princip identisk med vad som utspelade sig på skolan bara 1,5 vecka tidigare, fredag den 26 april. Även vid det tillfället dök tre utomstående unga män upp på området och angrep en av eleverna. I det fallet fick en 16-årig pojke ta emot ett flertal knytnävsslag i ansiktet, innan en lärare ingrep och avbröt misshandeln.

Annons

Enligt Mattias Liedholm, rektor på Mackleanskolan, har de två händelserna inget samband med varandra.

– I båda fallen är det utomstående ungdomar som gett sig på elever, och det har inträffat utomhus under skoltid. Men händelserna har i övrigt ingen koppling till varandra, säger han.

Mattias Liedholm uppger att skolan under hela våren kontinuerligt arbetat med att öka säkerheten.

– Skolan har minskat antalet entréer från sju till tre, all personal bär namnbrickor och besökare måste registreras och bära besöksbrickor. Resultatet är att den upplevda tryggheten kraftigt har ökat. Antalet allvarliga incidenter, med polisanmälningar som följd, har under våren minskat med 80 procent, säger han.

Skolan ska också konsekvent ha rast- och bussvakter på plats utomhus. Dessutom arbetar skolan förebyggande tillsammans med socialtjänst och polis.

– Alla brott polisanmäls och vid händelser som dessa fungerar vårt samarbete mycket bra. Gärningsmännen identifieras oftast inom några timmar och dessa söks upp av både polis och socialtjänst, för att stoppa negativa processer så tidigt som möjligt, säger Mattias Liedholm.

Ann-Louise OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons