Annons

Troligt nej till flyktingbarn

Idag fattas beslut i kommunfullmäktige om Skurup ska ta emot ensamkommande flyktingbarn - och det som tidigare var blankt nej från den borgerliga majoriteten verkar ha omprövats något, även om svaret förmodligen fortfarande är nej.
Skurup • Publicerad 28 november 2009
Idag fattas beslut i kommunfullmäktige om Skurup ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Bild: Scanpix
Idag fattas beslut i kommunfullmäktige om Skurup ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Bild: ScanpixFoto: 

Kommunstyrelsen i Skurup verkar ha mjuknat lite i frågan. Framförallt efter migrationsminister Tobias Billströms uttalande om att hela systemet kommer att braka ihop om inte fler kommuner i Sverige tar emot barnen.

– Situationen är allvarlig i landet även om det lättat något den senaste tiden, säger Sven Rosengren (fp).

Annons

Samtliga partier i Kommunstyrelsen kommer förmodligen ändå stå fast vid beslutet att avslå den motion som lades fram tidigare i höstas i frågan. Det innebär i praktiken att Skurup inte kommer att ta emot några flyktingbarn. Allianspartierna är dock beredda att diskutera och eventuellt ompröva sakfrågan i stort.

– Vi kommer att motivera hur vi tycker på mötet, säger Jörgen Sjöslätt (c).

Det framgår att kommunstyrelsens partier tycker att frågan är besvärlig att diskutera om de alls vill diskutera den.

– Jag har precis varit i Spanien och är inte alls insatt i frågan, säger Lars-Olof Olsson (kd).

Oppositionspartierna är kritiska till alliansens hållning. Lasse Häggqvist (s) tycker att det är svagt av kommunledningen.

– Det kostar inte kommunen någonting att ta emot barnen, allt finansieras med statliga pengar. Jag hoppas verkligen kommunstyrelsen nu besinnar sig i denna fråga och börjar diskutera med migrationsverket, det håller inte att svamla om bostadsbrist och annat, säger han.

Socialdemokraterna i Skurup har ett nytt förslag i frågan om flyktingbarnen.

– Vi skulle kunna starta en ny organisation tillsamman med Ystad och Sjöbo. Om vi nu själva inte har tjänstemannaorganisationen så kan vi väl lösa det tillsammans med våra grannkommuner, säger Lasse Häggqvist (s). Både vänsterpartiet och miljöpartiet stödjer förslaget.

Kommunens väl säger, liksom de röd-gröna, ja till att Skurup ska ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Vi hade medlemsmöte häromkvällen och beslutade enhälligt att säga ja. Alla ska hjälpa till solidariskt att ta emot flyktingbarn. Det är solklart, säger partiets ordförande Sven-Åke Strandberg .

Oskar Forsberg och Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons