Annons

Tv:s Efterlyst fällde flickan

Under några veckor har den unga kvinnan turnerat runt i Sverige och stulit pengar från bankomatkunder. Men i Skurup tog det stopp. 17-åringen blev igenkänd och vittnen tog fast henne. Polisen tror att det kan röra sig om uppemot 50 stölder.
Skurup • Publicerad 17 november 2008
Vid Skurups sparbanks uttagsautomat försökte flickan stjäla pengar från en äldre dam. Hon blev igenkänd och vittnen höll henne fast. Bild: Gert Ljungqvist
Vid Skurups sparbanks uttagsautomat försökte flickan stjäla pengar från en äldre dam. Hon blev igenkänd och vittnen höll henne fast. Bild: Gert LjungqvistFoto: 

Folk i Skurup kände igen den unga kvinnan från TV-programmet Efterlyst.

Hon är mycket fingerfärdig och skicklig och har kommit över stora belopp. Sammanlagt kan hon ha legat bakom ett 50-tal stölder vid bankomater.

Annons

17-åringen försökte stjäla pengar från en äldre dam vid Skurups sparbank i lördags men övermannades av vittnen och hölls fast tills polisen kom.

- Vi tror att det är samma person som utfört flera stölder i Malmö och Stockholm vid uttagsautomater, berättar polisens informatör Eva-Gun Westford.

På kort tid har hon kommit över stora belopp. I södra Skåne är hon misstänkt för brott i Ystad och Skurup, samt fyra stölder i Malmö och uppemot 40 i Stockholm. - Hon är misstänkt för grovstöld och försök till grov stöld, berättar Eva- Gun Westford. Nu har vi en handläggare och som går igenom vad som hänt och tittar på anmälningarna.

Möjligen kommer fallet att lämnas över till polisen i Stockholm eftersom de flesta brott begåtts där.

- Hon har gått fram till personen i kön till uttagsautomaten, berättar Eva-Gun Westford. Där har hon trängt sig på och ställt sig väldigt nära och fått kroppskontakt, säger Eva-Gun Westford.

Samtidigt har kvinnan pratat och distraherat sitt offer.

- Man blir ju lätt orolig när någon tränger sig på en sådan kö, säger Eva-Gun Westford. Efter en kort stund har kvinnan tagit över själva tryckandet och sedan snabbt och omärkligt tagit pengarna.

17-åringen passade på att slå till precis när kunden knappat in sin personliga kod. Då har hon kunna trycka in ett stort belopp samtidigt som hon uppehåller sitt offer.

Oftast har hon fått med sig 5 000 kronor.

- Ystad lyckades hon att stjäla ett par tusen kronor, berättar Eva-Gun Westford.

Annons

Under måndagen kom det in ytterligare en anmälan till Skurupspolisen om försök till stöld vid uttagsautomaten.

Polisen tror att hon kommer att begäras häktad.

- Jag vill naturligtvis inte föregripa åklagarens arbete med det är troligt att 17-åringen begärs häktad, säger Eva-Gun Westford. Brottet är grovt och det är mycket att reda upp som tar tid.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons