Annons

Underskottet för socialnämnden stiger igen

Kostnaderna för kommunens sociala verksamhet har åter ökat. Efter den positiva prognosen vid halvåret som pekade på ett underskott på mindre än en miljon kronor har nu siffrorna återigen försämrats.
Skurup • Publicerad 3 november 2002

En uppföljning till och med september pekar på att socialnämnden i år kommer att göra ett underskott på 2,6 miljoner kronor. - Det är utgifterna i samband med vården av personer som omfattas av LSS tillsammans med individ- och familjeomsorgen som gör att kostnaderna skenar iväg, säger nämndens ordförande Gertrud Ekman (s). Hon betonar att LSS (Lagen om stöd och service till funktionshindrade) är en rättighetslag och att kommunen vare sig kan eller bör spara in för de här grupperna. Det tredje stora området inom socialnämndens verksamhet, äldreomsorgen, håller däremot sin budget. Något som Gertrud Ekman ser som mycket positivt med tanke på att den tidigare dragits med minus. Vissa delar har dock fortfarande problem med att nå ett nollresultat men det har sin förklaring i ökade kostnader då man tvingas utnyttja personal från bemanningsföretag. Målsättningen att ingen nämnd ska gå med underskott kommer inte att nås av socialnämnden. Gertrud Ekman är också bekymrad när hon blickar fram mot 2003. - Det finns signaler om att ekonomin kommer att börja svikta. Till exempel blir arbetsgivaravgiften högre än beräknat vilket leder till stor återhållsamhet inom kommunens verksamheter. I ännu större utsträckning befarar hon att det blir tal om prioriteringar. Bland annat mot bakgrund av den nya organisation som kommunen inför vid nyår. Den medför att ledamöterna i kommunfullmäktige får ta ett större ansvar för den ekonomiska helheten. Den beredning för vård och omsorg som kommer att ta över socialnämndens område får, i likhet med de andra beredningarna, inget ekonomiskt ansvar. Det läggs i stället på kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som därmed kan tvingas ställa kostnader för omsorg mot nya investeringar i exempelvis gator och skolor.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons