Annons

Utsläpp av olja i kvarteret Anna

I samband med rivningarna i kvarteret Anna har det påträffats olja i marken. Hittills har omkring 60 ton förorenad jord forslats bort.
Skurup • Publicerad 8 maj 2003

Upptäckten gjordes i onsdags och omedelbart kopplades kommunen in. Under gårdagen inspekterades platsen av såväl personal från kommunledningen som från miljö- och hälsoskyddskontoret. - Det är väl inte överraskande att man påträffar föroreningar i kvarteret. Nu gäller det att se hur stor utbredningen är, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Michael Horn. Troligen kommer oljan från någon cistern inom kvarteret. Enligt uppgifter ska det finnas en oljetank nergrävd någonstans men ingen säger sig veta exakt var. Föroreningen påträffades i samband med rivning av fastigheter bakom dem som vetter mot torget. För några år sedan konstaterades att olja runnit ut på källargolvet i en av fastigheterna vid torget och det är inte uteslutet att det nya fyndet kan härröra från samma utsläpp. Den gången fann kommunens personal att slangar till villans oljepanna skruvats loss. Dessutom spreds en oro för att oljan skulle kommit ner i avloppet via golvbrunnar. Kommunjurist Bengt Hagberg inspekterade också området i går. Bland annat fördes diskussioner om jorden ska mellanlagras innan det körs till Hedeskoga. Troligtvis bidrar inte det till att göra saneringen billigare varför kommunen avstår från åtgärden. Kostnaden för att lämna förorenad jord ligger enligt Michael Horn i storleksordningen tusen kronor per ton. Bara för den mark som hittills forslats undan uppgår utgiften till 60 000 kronor och därtill kommer miljöskatt. Enligt Bengt Hagberg kommer beloppet troligen att få tas från de 145 000 kronor som kommunfullmäktige nyligen avsatte för att göra i ordning tomten efter rivningen.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons