Annons

Utvisas trots egen lönsam firma

- Vi betalar skatt och moms och försörjer oss själva, ändå får vi inte stanna i Sverige. Det är inte rättvist, säger Daniela Mladenovska.
Skurup • Publicerad 5 november 2002
Daniela Mladenovska. Bild: Karin Jansson
Daniela Mladenovska. Bild: Karin JanssonFoto: 

Tillsammans med maken Toma Apostolovski driver hon sedan fem år tillbaka pizzerian Stationen på Järnvägsgatan i Skurup. Trots att de är självförsörjande och firman går med vinst ska familjen från Makedonien utvisas. Daniela Mladenovska driver Pizzeria Stationen tillsammans med sin man Toma Apostolovski. Nu ska de utvisas eftersom Migrationsverket inte anser att det räcker att de försörjer sig själva. Bild: Karin Jansson" BORDER="0"Daniela Mladenovska driver Pizzeria Stationen tillsammans med sin man Toma Apostolovski. Nu ska de utvisas eftersom Migrationsverket inte anser att det räcker att de försörjer sig själva. Bild: Karin Jansson Enligt Migrationsverket räcker det nämligen inte för utländska medborgare som vill driva företag i Sverige att försörja sig själva. Företaget ska också tillföra vårt land ekonomiska fördelar till exempel genom att skapa arbetstillfällen. I Makedonien hade Toma fem pizzerior. 1997 sålde han dem och flyttade till Sverige där han har släktingar. Att öppna ett företag här var inga problem och paret har under flera år bedrivit verksamhet och betalat skatt och moms. - Vi sålde allt i Makedonien och kom hit med våra pengar. Nu ska vi visas ut och får ingen tid på oss för att sälja och reda upp allt. Vi har pizzeria, lägenhet och bil och ska ut direkt, säger Daniela Mladenovska. Parets advokat, Mikael Sundman, skickade förra veckan en ny ansökan till Utlänningsnämnden. I september fick han beskedet att paret ska utvisas, ett besked som upprört honom mycket. - Hur lönsam ska en invandrare egentligen vara för att få stanna? undrar han och tillägger att utvisningsbeslutet rimmar dåligt med vad han hört politiker säga inför valet. - Det här paret har varit ovanligt initiativrika och startade firma så snart de kom till Sverige. Kanske var de helt enkelt för ärliga när de gjorde det. Om de hade sökt asyl av humanitära skäl hade de nog fått stanna. Enligt utvisningsbeslutet från september i år säger Migrationsverket att man följer en EU-resolution som kräver att ett företag ska ge landet ekonomiska fördelar. Enligt Migrationsverkets tolkning kan det röra sig om "positiva sysselsättningseffekter på den svenska arbetsmarknaden". De anser inte att Daniela och Tomas pizzeria uppfyller de kraven och ifrågasätter verksamhetens lönsamhet. Att paret faktiskt lever på sin firma verkar inte påverka Migrationsverket. Trots utvisningsbeslutet är dock advokat Mikael Sundman försiktigt optimistisk. - De har ännu så länge inte verkställt utvisningen och Utlänningsnämnden har inte skickat det slutgiltiga beslutet. Det kan tyda på att de fortfarande överväger frågan.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons