Annons

Vandringsled har blivit hinderbana

Att lyckas ta sig runt vandringsrutten Utsiktsleden vid Rydsgårds gods är i det närmaste utsiktslöst. Den som klarar av att följa den bristfälliga markeringen och därmed komma på rätt stigar får nämligen också räkna med att hoppa över nedfallna träd.
Skurup • Publicerad 11 november 2002
BILD: BASS NILSSON
BILD: BASS NILSSONFoto: 

Kommunen får nu kritik av markägare som ställt sin jord till förfogande för att vandringsleden vid Rydsgårds gods inte sköts som den borde. Ingen putsning av vegetationen har blivit gjord, nedfallna träd korsar leden och informationen till de gående är bristfällig. Turistchef Karin Erlandsson instämmer i det mesta av kritiken. Men tycker inte att situationen förvärrats just i år. - Lederna vid Rydsgårds gods har successivt blivit sämre vilket bland anat lett till att stigarna nu är dåligt utmärkta. Karin Erlandsson säger att hon sökte omkring 25 000 kronor till skötsel av lederna men att pengarna ströks när budgeten skulle fördelas. Att det fungerat bättre tidigare beror på att kommunen då betalade för att vandringslederna sågs efter och hölls fria från vegetation. Den tjänsten drogs emellertid in. - Vi räknade med att få de sökta medlen och då skulle de pengarna räcka även till underhåll. Nu blev det tyvärr inte så. Att lederna håller dålig standard bevisas av att Karin Erlandsson inte gärna hänvisar turister eller ortsbor ditut för en skön promenad i naturen. - Dels på grund av den dåliga skyltningen, dels på grund av att det är svårt för handikappade eller personer med barnvagnar att ta sig fram där. Karin Erlandsson medger att till och med hon själv i sällskap med personal från turistbyrån hade svårigheter att följa en utav lederna på grund av den dåliga skyltningen. Nu hoppas hon att turistprojektet Pilelandet, för vilket EU-medel avsatts, ska kunna lösa åtminstone delar av problematiken. - Det finns planer på att förlägga en av slingorna inom projektet i anslutning till de befintliga lederna och då kan vi kanske dra nytta av de pengarna. Annars är ett förslag att kontakta föreningar i Rydsgård och höra efter om någon vill "adoptera" lederna och hålla efter dem. - Det är jättetråkigt att det blivit så här. Idag behövs verkligen sådana här små oaser som vandringslederna kring godset, säger Karin Erlandsson.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons